Десетки хиляди хора протестираха в неделя вечерта в Тел Авив и други израелски градове, искайки постигане на споразумение за освобождаване на около 100 заложници, държани от терористичната групировка ХАМАС в Ивицата Газа, предаде DPA.

"Не трябва да жертваме повече животи“, казва роднина на заложника Кармел Гат, който беше намерен мъртъв миналата седмица в Газа. Израелското министерство на здравеопазването съобщи, че шестима души са били убити от близко разстояние миналата седмица и телата им са открити в тунел.

"Шестимата щяха да бъдат тук с нас днес, ако израелският премиер Бенямин Нетаняху беше казал "да" на споразумението“, казва близък на Гет.

Според Израел ХАМАС все още държи 101 души като заложници в Газа, въпреки че не е известно колко от тях са живи.

Непреките преговори за освобождаването им, с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, са в застой от месеци. Преговарящите се стремят към споразумение, което да сложи край на войната в Газа и да включва изтеглянето на израелските войски от Ивицата и освобождаването на хиляди палестински затворници от израелските затвори.

Критиците обвиняват Нетаняху, че проваля сделката с прекомерни искания, като например продължаване на разполагането на израелски войски в стратегически точки в Ивицата Газа.

Нетаняху ръководи коалиция, която включва и крайнодесни партии, които се противопоставят на всякакви отстъпки на ХАМАС и заплашиха да напуснат кабинета в противен случай, което ще доведе до падането на правителството.