Около 80 000 души се включиха в демонстрация срещу крайнодесните сили, проведена в северния ханзейски град Хамбург, съобщава германският вестник BILD, като отбелязва, че организаторите са очаквали около 10 000 души на събитието.

От редакцията подчертават, че множество известни личности са призовали за участие в демонстрацията срещу радикалната десница, включително музикантът Удо Линденберг, актьорът Матиас Бранд и певецът Волфганг Нидекен. Дори някои клубове от Бундеслигата са се присъединили към кампанията. До началото на акцията броят на събралите е бил 30 000 души - три пъти повече от планираното. По данни на полицията участниците в митинга са били 50 000 души, а според организаторите – 80 000 души.

Протестът срещу крайнодесните сили в Хамбург се състоя след тайна среща между представители на "Алтернатива за Германия“ и десни радикали в Потсдам. На него, според изданието Сorrektiv, е имало и призиви за масово депортиране на чужденци от Германия.

"Ние сме единни и решени да не позволим нашата страна и нашата демокрация да бъдат унищожени за втори път от 1945 година. Те искат депортиране. Те искат да върнат стрелките на часовника към времена на омраза“, заяви кметът на Хамбург Петер Ченшер.

През уикенда в цяла Германия са планирани и други протести срещу десните радикали - в Берлин протестиращите ще се съберат в неделя, 21 януари, пред сградата на Бундестага.