Котка бе спасена от изгонване от база на "Бърза помощ“ в Лондон благодарение на десетки хиляди загрижени граждани, предава ВВС.

Животинчето, наречено Дефиб (от "дефибрилатор“), е осиновена от служители на базата на лондонската служба за спешна помощ в района на Уолтъмстоу преди 16 години и оттогава води спокоен живот на нейна територия. Новото ръководство обаче решило да изгони пухкавелкото.

Парамедиците се противопоставили на плановете и открили онлайн петиция, подписана от 62 000 души. Депутат от местен избирателен район поискал от министъра на здравеопазването да се намеси в случая с котката, изправена пред "изгонване без установяване на вина“.

По думите на защитниците котката "живее щастливо в базата от 16 години и помага на персонала да се справи със стресиращата работа“.

В резултат е обявено, че котката Дефиб ще получи разрешение да живее в базата в района на Уолтъмстоу. Решението дори беше потвърдено от главния изпълнителен директор на службата за "Бърза помощ“ в Лондон Даниел Елкелес, който написа в социалните медии X: "Вслушах се в обществеността и много от нашия персонал. Дефиб може да остане. Персоналът го обича и очевидно спечели сърцата на обществеността“.