Група от 10 разузнавачи на руските въздушнодесантн войски (ВДВ) са устроили засада на един от участъците на фронта в Украйна, в резултат на което са ликвидирали 60 украински военнослужещи и 19 единици техника. Това съобщи пред журналисти командирът на разузнавателна рота с позивна Метис, който ръководи боя, предава ТАСС.

"Направихме засада на противника. Придвижвахме се на място в продължение на три дни, често пълзейки. Приехме стрелкови бой. Бяха унищожени до 60 човека личен състав на противника и 19 единици леко бронирана техника, включително HUMMER. Имаше също пикапи, фургони. В нашата група имаше 10 души", заяви офицерът, като добави, че разузнавачите са избегнали загуби.

Според него битката е продължила повече от два часа и половина, разстоянието между противниците понякога е било само 10 м. От тежките оръжия разузнавачите са носили само ръчни противотанкови гранатомети, което е позволило да се унищожи техниката на ВСУ. Десантчиците също са заловили трофей и веднага са използвали американския противотанков ракетен комплекс Javelin. Когато украинските военни са отстъпили, сред мъртвите е намерена жена, която е била част от състава на минохвъргачна група.

За успешното изпълнение на задачата Метис е удостоен със званието Герой на Русия, а бойците от неговата група са наградени с орден за храброст и медали "За храброст“.