Десет нови огнища на чума по дребните преживни животни са открити в южната ни съседка само в рамките на ден, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Пет нови огнища на чума по дребния добитък бяха открити в сряда в района на Западна Гърция, три в Айтолоакарнания в централната част на страната и две в Илия в южната. До момента са умъртвени или се очаква да бъдат умъртвени 18 335 овце и кози, съобщиха от Министерството на развитието на селските райони и храните в Атина.

Източници от министерството казаха, че усилията за изкореняване на болестта са в ход, като ветеринарните служби са нащрек. Те обаче подчертаха, че окончателното решение за удължаване на забраната за движение и клане на животни ще бъде взето в петък въз основа на данните, които ще бъдат налични.

Министърът на развитието на селските райони Костас Циарас предупреди, че традиционните в южната ни съседка празненства на 15 август ще минат без агнешко месо, като намекна, че се очаква кланиците в цялата страна да останат затворени следващата седмица.

"Ще бъдем без агнешко на 15 август“, заяви Циарас в коментар за Skai TV.