В сряда, 15 ноември, в Киев беше демонтиран паметник на руския поет Александър Пушкин. Снимка и видео от демонтажа на паметника бяха споделени във Facebook от Ксения Семенова, член на градския съвет на Киев, пише "Украинская правда“.

Паметникът на Пушкин се намира в Киевския парк " Иван Багряни“ (бивш Пушкински парк), близо до парка на Киевския политехнически институт.

Скулптурата на руския поет беше свалена от постамента с помощта на кран, натоварена в камион и откарана. Къде точно е бил преместен паметникът засега не е известно.

"Възхищаваме се на резултата от сътрудничеството с КМДА, Киевския градски съвет и активисти. Има един Пушкин по-малко в Киев. Дерусификацията продължава“, коментираха от Министерството на културата и информационната политика демонтажа на паметника.

Видеото беше споделено и от члена на Киевския градски съвет Дмитро Билоцерковец. "Край с Пушкин! Едва в края на втората година от войната кабинетът научи, че Пушкин не е част от украинската култура и официалните лица се съгласиха с инициативата на Киев да разруши този паметник. И за това ви благодарим“ коментира той събарянето на Пушкин .

През април 2023 г. президентът Володимир Зеленски подписа закона, забраняващ пропагандата на руската имперска политика. Той забрани производството, разпространението и публичното използване на съветски и руски символи. В съответствие с изискванията на този закон държавните органи и органите на местното самоуправление трябваше да премахнат от общественото пространство паметници, посветени на лица, участващи в провеждането на руската имперска политика, както и да преименуват улици, площади, паркове, площади, географски обекти които съдържат символи на руската имперска политика.

От юли 2023 г. в Киев са демонтирани повече от 60 паметника, свързани с историята и културата на Русия и СССР. Паметникът на Пушкин в бившия Пушкински парк обаче успя да избегне демонтажа дълго време. Поради това паметникът на Пушкин в близост до парка на Киевския политехнически институт беше многократно опръскан с боя и бяха оставени табели с искане за демонтиране на скулптурата.

На 24 октомври активисти на благотворителната фондация "Соломянски котики" затвориха паметника на Пушкин в Киевския парк Иван Багряни с "демаскираща" мрежа. А на 10 ноември кабинетът на министрите извади киевския паметник на Пушкин от Държавния регистър на недвижимите паметници на културното наследство с национално значение.