След провала на зърнената сделка Турция се оказа между два фронта - Русия и колективния Запад, пише Der Tagesspiegel.

Русия обяви, че ще разглежда всички кораби, пътуващи за Украйна, като възможни военни цели, тъй като може да носят оръжие. И това не са само думи, но бе доказано и на практика при скорошния инцидент с кацането на руски хеликоптер върху турския товарен кораб Шюкрю Окан. Черно море стана по-опасно за корабите на Анкара и за нея ескалацията на конфронтацията е лоша новина, пише изданието.

Още миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган се рекламира като "архитект на зърнената сделка“, която позволи да бъдат изнесени 33 милиона тона украинско зърно. Сега, след провала й, за който обвинява Европа и САЩ, Ердоган се опитва да преформатира споразумението и подкрепя обвиненията на Москва към Запада, че не е изпълнил задълженията си по спогодбата.

Турският президент играе "двойна игра", обяснява колумнистът на Der Tagesspiegel. С последните си действия той се опита да подобри отношенията със Запада, но в същото време ядоса Русия. Освен всичко друго, той освободи украински офицери, които трябваше да останат в Турция до края на украинския конфликт. Сега Ердоган се опитва да не ядосва повече Кремъл. По-специално, той мълча дни наред за инцидента с товарния кораб Шюкрю Окан. Анкара беше принудена да излезе с официално изявление по въпроса заради критики от страна на опозицията. Но нараства и натискът от Запада.

Ердоган също така за пореден път обяви предстоящото посещение на Владимир Путин в страната му, но Кремъл не бърза да назове конкретна дата. Турският президент все още се надява срещата да се състои още през август. Освен това Анкара все още се надява зърнената сделка да бъде удължена. А шансове за това има, смятат експертите. В крайна сметка Русия е "изолирана“ и "принудена да сключва нови споразумения“. Но досега Москва не е отговорила на предложенията на Ердоган.