Френският ежедневник "Либерасион“ обвини европейския комисар Йоханес Хан в корупция заявявайки, че Хан си е позволил да бъде канен на ловни пътувания и скъпи вечери и обяди от чужди лобисти, без, както е длъжен, да докладва за това, съобщава австрийската обществена служба ORF и ежедневника Der Standard.

Вестникът посочва, че Хан е приел поканата да отиде на лов с белгийски лобисти през декември 2015 г. и посочва, че Кодексът за поведение го задължава да докладва на Европейската комисия за поканата, която е получил от лобистка организация на крупни земевладелци (ELO).

Неназован говорител на Хан заяви пред ORF и Standard, че поканата е била чисто частна. Той разказа, че е участвал в лова с тогавашния си партньор, който има книжка за лов.

Хан смята, че не е било необходимо да се съобщава за тази покана в регистъра за прозрачност.

Според Der Standard австрийският комисар е свързан и с други ситуации с конфликт на интереси.

Така през юни тази година той дори обядва или вечеря три пъти с представителката на Австрия в одитния комитет Хелга Бергер.

Веднъж той е бил придружен от настоящата си партньорка Сузана Рис-Пасер, бивш вицеканцлер.

Според вестника Бергер е платил за ресторанта и е препратил сметката на одитната комисия.

От кабинета на Хан казват, че подобни срещи са част от редовната размяна на мнения между комисарите и представители на институции и организации и това също не е трябвало да се съобщава.

Превод и редакция: Иван Христов