Ситуацията в Източна Европа отдавна не е била толкова напрегната, пише австрийският Der Standard. От няколко седмици Русия предизвиква Украйна, като разполага войски близо до границата й, твърди вестникът. Киев също отговаря с натрупване на въоръжения и в резултат това, което в най-добрия случай би могло да се нарече замразен конфликт, сега заплашва да ескалира в гореща война.

В същото време и двете страни усещат заплахата. Украйна, защото след загубата на Кримския полуостров, тя се страхува "отново да стане жертва на руски териториални претенции“, Русия – защото вижда себе си като цел на "американската агресия“ и счита упоритите амбиции на Киев да се присъедини към НАТО като атака, обяснява вестникът.

В тази деликатна ситуация Европейският съюз не може да си позволи лукса да следи случващото се отдалеч и от време на време да прави повече или по-малко възмутени коментари, пише Der Standard. Тъй като обща външна политика, както е известно и както показа практиката, съществува основно на хартия, ЕС има малко възможности. Можете да упражнявате натиск с помощта на икономически санкции. Вярно е, че според забележката на министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг това е "относително тъпо оръжие“. Но само относително, подчертава авторът на статията.

Ето защо е особено важно, че страните от Г-7 – и това, заедно с партньорите в ЕС (Германия, Франция, Италия), преди всичко САЩ и Великобритания, се договориха за бързо активиране на сериозен санкционен механизъм. Това се случи навреме, преди началото на последната среща на върха на ЕС за годината, която започва в четвъртък. В резултат на това държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС ще могат да демонстрират единство и да заемат ясна позиция.

Политическата и дипломатическата работа обаче трябва да продължи в Нормандския формат – "тази полуофициална контактна група между Русия, Украйна, Франция и Германия“, която беше създадена през 2014 г., обяснява вестникът. Според журналиста на Der Standard обаче са се появили два фактора, които най-накрая обещават движение по този въпрос.

Първо, Германия сега е представена от канцлера Олаф Шолц. Той може да няма опит в този конкретен въпрос, но въпреки това за Москва може да е полезно да знае неговата позиция, която може да се различава от тази на Германия в ерата на Меркел. Второ, Еманюел Макрон също усеща нови възможности: той тепърва започва кампанията си за преизбиране за президент на Франция и следователно се интересува да се представи като силен и способен да решава проблеми. Представянето на Франция като силна страна с цел отвличане на вниманието на населението от вътрешните проблеми не е нов стремеж.

Както се съобщава в статията, френско-германското дуо вече се е обърнало към проблема с Украйна по време на първото посещение на представител на новото германско правителство в Париж и, обръщайки се към Москва, подчертаха важността на ненарушимостта на границите в Европа. В същото време става дума не толкова за власт, колкото за принципи, които са задължителни за всички.

Да действаме убедително в съответствие с тези принципи и в същото време да помогнем за облекчаване на напрежението, тъй като всъщност ЕС не разполага с други инструменти - това ще бъде голямата задача за ЕС през следващите седмици, отбелязва изданието. Силата на Европейските принципи ще бъде поставена пред изпитание и ЕС трябва да докаже капацитета си. Много е заложено на карта за Европа: провал по въпроса с Украйна може да накара Москва да предприеме политически действия срещу балтийските държави. Във всеки случай хората там гледат на Русия със загриженост от десетилетия, заключава Der Standard.

Превод и редакция: Иван Христов