Германският министър на отбраната Борис Писториус губи доверието на служителите на Бундесвера, загрижени за реорганизацията на ведомството, която не е одобрена от съвета на персонала, съобщи Der Spiegel.

В понеделник Писториус информира служителите на Бундесвера в писмо за подробностите около преструктурирането. В него той обещава да създаде "по-твърди и по-ясни структури и по този начин да постави основите за смели, добре координирани и бързи решения".

"За нас е важно да информираме вас и персонала, че съветът на персонала не подкрепя решението за реорганизация на министерството... Освен това откриваме значителна загриженост и недоволство сред членовете на Бундесвера", се посочва в друго писмо от съвета, видяно от Spiegel.

Подчертава се, че възраженията на съвета са били игнорирани и не е било възможно да се организира лична среща с министъра.

Spiegel съобщава, че в отговор на искане от персонала, Писториус е обяснил в отговорно писмо, че "промените са необходими" и че съветът на персонала е бил постоянно информиран за плановете. Освен това Писториус е определил дата за лична среща. "Ако Писториус иска да осъществи плановете си, тогава той зависи от подкрепата или поне от съдействието на служителите. Техните представители сега изглеждат решени да се противопоставят на министъра", обобщава изданието.