Германската армия се нуждае от най-малко 75 000 допълнителни войници, за да изпълни ангажиментите си към НАТО, докато алиансът коригира отбранителните си планове, за да се справи с все по-враждебната Русия, пише Der Spiegel.

На срещата на върха във Вилнюс миналата година лидерите на НАТО одобриха първите големи отбранителни планове от края на Студената война, в които подробно се описва как алиансът ще реагира в случай на руска атака.

Тази мярка предполага фундаментална промяна, след като НАТО в продължение на десетилетия подред не се нуждаеше от разработването на подобни планове, като през това време държавите членки ангажираха своите войски само в сравнително малки по мащаб войни, като тези в Афганистан и Ирак, и те оцениха, че постсъветска Русия вече не представлява екзистенциална заплаха.

Плановиците от НАТО и държавите членки работят усилено, за да превърнат тези планове в конкретни изисквания, идентифицирайки недостига на войски, оръжия и друго оборудване, необходимо за защита срещу руска атака, която германският министър на отбраната Борис Писториус е заявил в сряда (4 юни), че може да се случи през 2029 г.

Новите изисквания на НАТО показват, че Бундесверът ще се нуждае от около 75 000 допълнителни войници, за да покрие новите съюзнически корпуси, дивизии и бригади, необходими за изпълнение на отбранителните планове, отбелязва германското издание.

В момента Бундесверът има около 180 000 войници, което е под целта от 200 000, и около 80 000 цивилни служители.

Германия се отказа от задължителната военна служба през 2011 г., но Борис Писториус обеща, че скоро ще представи предложения за евентуалното й повторно въвеждане.