Германското правителство, съставено от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП), планира да класифицира Китай като "системен съперник, партньор и конкурент“ в бъдеще, и се стреми да намали икономическата зависимост на страната от Пекин. Това съобщи Der Spiegel в петък.

Според информацията на изданието, в момента германското външно министерство разработва документ, определящ стратегия за отношенията с Китай. В него, както заяви пред Der Spiegel представителят на Министерството на икономиката на Германия, правителството ще "разглежда Китай като партньор, конкурент и системен съперник“. В същото време се посочва, че този документ ще позволи на различни германски ведомства да вземат общи решения по отношение на Китай. "Можем да защитим нашите ценности и интереси спрямо Пекин само ако говорим с един глас“, каза Райнхард Бютикофер, говорител на Зелената партия.

Освен това германското правителство планира да намали икономическата зависимост на страната от Китай. Отчасти, както подчертава вестникът, опитът на германските власти да заемат по-уверена позиция по отношение на Китай е свързан и с опита от пандемията от коронавирус. "През последните две години стана ясно колко голяма е икономическата зависимост. Веригите за доставки бяха прекъснати поради факта, че твърде малко чипове или други части бяха произведени в Китай за износ или бяха заседнали в пристанищата“, пише Der Spiegel .

В този контекст германското министерство на икономиката възнамерява да засили позициите на германските компании в Китай. Той се застъпва за по-нататъшно отваряне на пазара и лоялна конкуренция. "Освен това на ниво ЕС работим за по-нататъшно развитие на инструментите на търговската политика на ЕС, за да можем да противодействаме адекватно на пазарните и конкурентните изкривявания, ако е необходимо“, каза говорителят на германското икономическо ведомство пред Der Spiegel.

Германското правителство постави "глобалните вериги за доставки“ в дневния ред на своето председателство на Г-7 като един от петте си приоритета. В рамките на Г-7 трябва да се обсъдят пътищата за движение, комуникациите и устойчивото производство на енергия. Този ход беше умишлен и има за цел да е противовес на инициативата на Китай "Един пояс, един път“.

Превод и редакция: Иван Христов