Втората част от партидата танкове Abrams, обещани от САЩ на Украйна, вече са в страната, но мнозина от експерти се опасяват, че доставката им е твърде закъсняла, отбелязват в редакцията на баварския вестник Der Münchner Merkur.

САЩ се съгласиха да доставят Abrams на Украйна през януари. Машините, заедно с образци от Великобритания и Германия, са предназначени да формират неразделна част от украинската контраофанзива срещу руските сили. През януари тази година Вашингтон обяви, че общо 31 от този модел танкове ще бъдат изпратени в Украйна. Първата доставка се състоя през септември.

Останалите очевидно бяха доставени на Украйна в средата на октомври, потвърдиха американските военни по-рано. Твърде късно, алармират някои наблюдатели.

Бройката "не може да направи разлика“

Танковете дават на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ценен тласък за комбинирани маневри срещу руските сили. Въпреки това, някои западни експерти и украински официални лица смятат, че обемът, времето и проблемната логистика в момента не позволяват да се постигне въздействието, което Abrams иначе биха могли да имат за Украйна.

Общо 31 танка "не могат да направят разлика“, въпреки че Киев бе "много благодарен“ за доставките, казва Олексий Хончаренко, член на украинския парламент. Тази година изглежда, че Abrams идват твърде късно, за да се подсилят наистина изтощителните усилия на Украйна в южната и източната част на страната, обясни депутатът пред Newsweek. В същото време също е ясно, че войната ще продължи и през следващата година.

Изследователят Марина Мирон от Института за военни изследвания към Кралския колеж в Лондон оценява ситуацията по подобен начин. Само Abrams не са достатъчни, за да обърнат хода на войната в полза на украинците. А представители на военните кръгове са категорични, че ще мине известно време, преди Abrams да може да бъде изпратен в битка. Украйна първо трябва да създаде нови линии за доставка на боеприпаси и резервни части и да гарантира, че има достатъчно налични войници, които са способни да управляват машините.

Зимата прави мисията на Abrams във войната в Украйна по-трудна

Всико това изисква време, което поне тази година вече не е налично. Втората част от доставката за САЩ идва в момент, когато прословутата разпутица в Украйна и по-тежките зимни условия на фронта вече се усещат. Тежкият танк Abrams ще има ограничена маневреност в кален терен, твърдят експерти. Следователно той вероятно ще се нуждае от бронирани превозни средства, за да го измъкват от калта. Опасно начинание под обстрел.

Анализаторите отдавна са идентифицирали няколко характеристики на Abrams, които правят американския основен танк по-малко подходящ за нуждите на Украйна. Той е много по-тежък от руския си събрат и моделите от съветската епоха, които Украйна използва.

Въпреки това е той е много, много добре брониран. В същото време украинските военни плановици трябва да гарантират, че танковете могат да преминават и по мостовете в страната. Но Abrams е твърде тежък за много от тези съоръжения. В допълнение, Abrams има много високи разходи за гориво в сравнение с други модели. Постоянното му снабдяване в битка може да бъде проблематично.

Украйна иска да продължи контранастъплението дори при неблагоприятни условия

Въпреки очакваната промяна на времето, Украйна вече обяви, че ще продължи боевете. "По-трудно е да се бием в студени, мокри и кални условия“, заяви през септември генерал-майор Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване. Но "боевете ще продължат, контранастъплението ще продължи“, подчерта той.

Abrams обаче ще трябва да бъдат пригодени "за много специфични, добре обмислени операции“, в противен случай 31-те танка няма да останат дълго на фронтовата линия, предупреди още Буданов миналия месец. Те ще трябва да бъдат използвани в планираните пробивни операции, които от своя страна трябва да бъдат много добре подготвени и съобразени с танковете.