Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери насрочи пленарна сесия на 18 август за предложението за конституционни промени, които да включат българите в Основния закон на югоизточната ни съседка. Съответното предложение бе одобрено от кабинета на премиера Димитър Ковачевски на заседание във вторник, припомня скопската електронна медия "Сакам да кажам“. Припомня се, че освен българи, документът съдържа предложение и за вписването на хървати, черногорци, словенци, евреи и египтяни.

Преди това предложението ще бъде разгледано заседание на Комисията по конституционни въпроси, насрочено за 25 юли. От парламента уточниха, че работата на Комисията по конституционни въпроси се очаква да приключи между 7 и 9 август, след което предложението ще бъде разгледано на пленарна сесия, където дебатът продължава до 10 работни дни.

"Ако с мнозинство от две трети бъде приета необходимостта от конституционни изменения, Събранието приема заключение и изпраща материала на правителството на Република Северна Македония. Със заключението си парламентът определя срок, в който вносителят (правителството) изготвя текста на проекта за промени в Конституцията, който представя на председателя на Събранието, след което Събранието го обсъжда в същата процедура по отношение на сроковете“, поясниха от законодателния орган на РСМ.

Намерението на правителството е да приеме конституционните поправки до ноември, когато приключва скринингът на ЕС. Целта е на втората междуправителствена конференция Северна Македония да получи възможност да отвори глави от преговорния процес за членство в Общността.