Има безброй филми за Римската империя, но понякога човек остава с усещането, че Холивуд е забравил за Ханибал Барка, картагенския генерал, който тероризира Рим дълги години. Е, вече не, пише Military.com.

Deadline съобщава, че Дензъл Уошингтън отново си партнира с режисьора Антоан Фукуа ("Training Day“, "The Equalizer 3“) за все още неозаглавен поглед върху историята на Ханибал за Netflix. Сценаристът Джон Лоугън, който беше в екипа, който ни представи "Гладиатор“, допълва звездния отбор,от който би трябвало да е респектиран всеки фен на военни филми.

И с добра причина: историята на Ханибал е толкова невероятна, че дори римляните са го признали. Представете си, че построявате статуя на вашия хулиган от детството в знак на признание за всичките му ужасни шутове по задника, преди най-накрая да го ударите в лицето. Разбира се, Римската империя може да е била една от най-дълго просъществувалите и най-могъщи империи в 5000 години записана история, но тя беше толкова победена и унизена от Ханибал, че Рим в крайна сметка построи статуя за него.

Векове преди преминаването от пр. н. е. към сл. н. е. Рим и северноафриканският град Картаген водят поредица от войни, продължили почти 80 години. Провеждат се три Пунически войни (наречени на древногръцката дума за финикийци – чиято колония е Картаген), всяка по-кратка от тази преди нея. Те бяха толкова епични (буквално и преносно), че историците все още изнеща като "Фабианската стратегия“, двойно обгръщане и единно командване – дори във Военния колеж на армията на САЩ.

През 264 г. пр. н. е. Рим е бледа сянка на това, което ще стане един ден, а Картаген е регионалната сила. Двете държави за първи път влизат във война за контрол над Сицилия през същата година, като битката се води главно по море. Римляните печелят контрола над острова и правят десант в Северна Африка. Именно там се води битката при нос Екном, в която участват почти 300 000 бойци, което я прави най-голямата морска битка в историята по отношение на броя на участващите войски. Картаген ще поиска мир и ще плати репарации, за да сложи край на войната. Но това доведе до възхода на Ханибал.

През 221 г. пр. н. е. картагенският генерал Хасдрубал Хубавия, вицекрал на Иберия (днешна Испания), е убит, което извежда зет му, Ханибал Барка, от неизвестност. Втората Пуническа война започва, след като Ханибал, тогава на 26 години, обсажда съюзения с Рим град Сагунт в Испания и го разграбва.

Рим иска Ханибал да бъде изпратен в Рим за наказание. Вместо това започва война.

През 218 г. Ханибал знаменито пресича Алпите за 15 дни с 20 000 войници, 6 000 кавалеристи и няколко слонове. Армията на Рим вече се е разположила на зимни квартири, позволявайки на Ханибал да смаже напълно римската съпротива в Северна Италия. По-лошото за Вечния град обаче е, че Ханибал не губи войски, а всъщност печели нови, тъй като много римски съюзници се присъединяват към него.

По време на Втората Пуническа война видя Ханибал нанася най-тежкото поражение от всяка армия срещу друга в записаната история в битката при Кана. Войските на Ханибал избиват 70 000-80 000 от 86 000 войници на Рим, което го направи най-смъртоносният ден на война до Първата световна война. Картаген побеждава римските армии още почти десетилетие след Кана. Едва през 210 г. пр.н.е., римският генерал Сципион започва да обръща хода на конфликта.

Сципион пренася битката първо в картагенска Иберия, а след това в самия Картаген. Сега съюзниците на Картаген започват да отпадат, когато голяма римска армия акостира в Северна Африка. Ханибал е призован да защитава града, среща армията на Сципион при Зама и е тежко победен от по-малобройна римска сила. Ханибал успява да избяга, но Картаген никога няма да бъде същият. Сципион спечели титлата "Африкански", след като принуждава Картаген да сключи унизителен мир, предвиждащ попадането на града-държава под римски контрол.

Ханибал в крайна сметка става беглец, води войни срещу римски съюзници в различни части на Античния свят и в крайна сметка се самоубива, след като е притиснат в ъгъла от римските войски. Въпреки преждевременната си смърт, той е толкова ужасяващ за римляните, че векове след смъртта му те все още казват "Hannibal ad portas“ ("Hannibal е пред портите“), за да опишат извънредни ситуации.

Сега, когато Дензъл Уошингтън, заедно със създателите, създали "Тренировъчен ден“ и "Гладиатор“, превръщат историята във филм, останалият свят ще научи защо. Няма определена дата на излизането му, но се говори, че това ще е през 2024 г.