В далечната 1493 година генуезецът Христофор Колумб потегля от Америка за Европа по време на своята първа експедиция. Извършена е първата успешна операция в света по отстраняване на апендицит. Годината е 1885-а. В американския щат Айова д-р Уилям Грант оперира 22-годишната Мери Гартсайд. През 1915 година Мозес Александър става първият евреин, избран на поста губернатор на щат в САЩ. Демократ и бизнесмен, Мозес Александър е преизбран още веднъж след края на първия си мандат. Президентът на САЩ Джими Картър обявява бойкот на Олимпийските игри в Москва (1980). Повод е нахлуването на съветските войски в Афганистан.

На 4 януари са родени: математикът Исак Нютон, писателят Якоб Грим, който заедно с брат си Вилхелм издават едни от най-обичаните детски приказки, създателят на азбуката за слепите Луи Брайл, поп- и джазмузикантът Джон Маклафлин. На тази дата умират: политикът Григор Начович, философите Албер Камю и Анри Бергсон, поетът Томас Елиът
.

2018 г.

Самоубийствен атентатор се взривява в близост до голяма тълпа полицаи и протестиращи в Кабул. Загиват 20 души, а 27 служители на реда са ранени.

2018 г.

19 души загиват и стотици са ранени при влакова катастрофа в ЮАР. Инцидентът става между градовете Хененман и Крунстад. Свидетели сочат, че част от влака се запалва, след като се удря в камион.

2017 г.

НАСА обявява две нови мисии за изследване на космическия проект "Дискавъри": "Луси" - мисия към няколко астероида около Юпитер и "Психе" - мисия към астероида 16 Психея.

2016 г.

"Ислямска държава" атакува пристанище Сидра - най-големия петролен терминал в Либия.

2016 г.

След Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн преустановяват дипломатическите си отношения с Иран. ОАЕ също ограничават връзките си с шиитската страна.

2016 г.

Сирийската политическа опозиция в изгнание призова всички арабски държави да скъсат дипломатически отношения с Иран.

2016 г.

Въпреки Шенгенските соговорености Дания въвежда десетдневен период на контрол над притока на мигранти по границата с Германия. Швеция въвежда подобни мерки на моста Йоресунд, който свързва странаат с Дания.

2016 г.

Кастен Немра е избран за президент на Маршаловите острови.

2015 г.

Нигерийският филиал на "Боко Харам“ превзема град Бага в североизточна Нигерия и установява контрол над военна база на межсународните сили. В резултат на 5 годишен терор от групировката в Нигерия са загинали над 13 000 души, а милион и половина са напуснали домовете си.

2014 г.

Обилен снеговалеж в САЩ става причина за смъртта на 16 човека.

2013 г.

Американското списание "Форин полиси“ обявява руския президент Владимир Путин за най-влиятелната личност в света в края на 2012 г.

2012 г.

В Таджикистан са арестувани трима ислямисти с подозрението, че по религиозни причини убиват млад мъж, облечен като Дядо Мраз. Заподозрените са третокурсници в Таджикския национален университет. По думи на очевидци при нападението над младежа те викат "неверник“. Около тях има тридесетина човека, като никой не се притичва на помощ на нападнатия младеж.

2011 г.

В момент, когато Унгария поема председателството на ЕС, правителството на Виктор Орбан приема в страната репресивен медиен закон в разрез с политиката на Европейската общност. Нов регулаторен орган има право да глобява до 720 хиляди евро приносителя на всяко съдържание в публичното пространство, оценено от комисията за обидно. Агенция Франс прес съобщава, че унгарското правителство твърдо застава зад закона, въпреки изразеното безпокойство на Европейската комисия и поисканите обяснения.

2011 г.

По повод 350-та годишнина от създаването на Британското кралско научно дружество е съставен списък на най-важните предизвикателства, които стоят пред човечеството през 21 век.

2006 г.

Ариел "Арик“ Шарон, дългогодишен израелски политически и военен лидер, получава масивен мозъчен кръвоизлив. Обявен е за "временно неспособен да изпълнява пълномощията си“. Ехуд Олмерт, заместник-министър-председател до този момент, е обявен официално за действащ министър-председател на Израел. През март с.г. Олмерт официално е избран за премиер на страната.

2004 г.

Спирит, луноход на НАСА успешно каца на Марс в 04:35 UTC.

2004 г.

Михаил Саакашвили спечелва президентските избори в Грузия.

1999 г.

В употреба влиза новата парична единица на страните от Европейския съюз - еврото.

1997 г.

Президентът на Чешката Република Вацлав Хавел сключва брак с актрисата Дагмар Вешкернова. Вацлав Хавел е президент на ЧСФР в периода 1989-1992 г., от 1993 г. - на Чехия. През 1989 г. създава и ръководи Граждански форум. Хавел е един от основателите и главен председател на "Харта-77", многократно е репресиран (1969-1989 г.). Създател е на чешкия театър на абсурда. Автор е на пиесите - "Градинско увеселение", "Вернисаж", "Аудиенция", сборници есета - "Силата на безсилните", "Слово за словото".

1980 г.

Президентът на САЩ Джими Картър бойкотира Олимпийските игри в Москва. Повод за това е нахлуването на съветските войски в Афганистан.

Джими Картър е тридесет и деветият президент на САЩ (1977-1981 г.). В периода 1971-1975 г. е губернатор на Джорджия. През 2002 г. получава Нобелова награда за мир.

1969 г.

Франция налага оръжейно ембарго на Израел.

1965 г.

Умира Томас Стърнз Елиът (1888 - 1965). Англо-американски поет, историк на културата. Подписва се като ТС Елиът или Т. С. Елиът, кавалер на Ордена за заслуги. Автор на "Любовната песен на Дж. Алфред Пръфрок“, "Пустата земя“ и "Четири квартета“ и др.

1957 г.

В периода 1–4 януари в Будапеща се провежда среща на представители на ръководствата на комунистическите и работническите партии и правителствата на България, Румъния, СССР, Унгария, Чехословакия. Участниците констатират, че е "отстранена заплахата от установяване на фашистка диктатура в Унгария" и са "провалени замислите на вътрешната контрареволюция и на агресивните империалистически страни да превърнат Унгария в опасно огнище на нова война в Европа". Ръководителите на петте държави предупреждават също, че "грубата намеса на американския монополистически капитал" и на неговите "милитаристически" съюзници в работите на страните от Близкия и Средния изток "би довела до ново сериозно изостряне на положението в този район".

През октомври 1956 г. в Унгария избухва въстание срещу еднопартийната диктатура на Унгарската комунистическа партия, потушена жестоко от съветската армия (Унгарски събития). Министър-председателят на страната Имре Наги (1953-1956 г.) застава на страната на въстаналия унгарски народ. След потушаване на бунта от Съветската армия той емигрира в Белград. Връща се в Унгария, където е осъден на смърт и през 1958 г. е обесен.

1951 г.

Войските на Северна Корея превземат Сеул.

1941 г.

На 2 и 4 януари се провеждат срещи на премиера Богдан Филов с А. Хитлер в Оберзалцбург и с Рибентроп в Залцбург. Сключва се споразумение за присъединяване на България към Тристранния пакт.

1932 г.

В Индия е арестуван Махатма Ганди, а Индийският национален конгрес е обявен извън закона.

1915 г.

Мозес Александър става първия евреин, който е избран на поста губернатор на щат в САЩ. Той е демократ и успешен бизнесмен. Остава на поста два мандата.

1913 г.

Великите сили с нота настояват империята да приеме условията на съюзниците, изработени на Лондонската конференция (одобрена на 9 януари).

В периода 3–24 декември 1912 г. между Балканския съюз и Портата с посредничеството на Великите сили се провежда Лондонската мирна конференция (състои се и паралелна конференция на техните посланици), като на 1 и 2 декември в Лондон се провежда предварителна конференция. По време на Лондонската мирна конференция Османската империя предлага да изпълни ултиматума и да даде автономия на Македония, но да не губи територии. Съюзниците искат всички османски владения на изток от линията Мидия-Родосто и остров Крит. На Коледа Портата прекъсва преговорите.

1885 г.

В Айова (САЩ) доктор Уилям Грант провежда първата успешна операция в света по отстраняване на апендикс. Операцията се нарича апендектомия. Пациентката е 22-годишната Мери Гартсайд.

1829 г.

С указ императорът на Руската империя Николай I забранява на полските евреи да се преселват в Русия.

1772 г.

Фридрих II и Екатерина II сключват договор за разделянето на Полша. Фридрих II предлага Полша да бъде разделена между нейните съседи – Русия, Прусия и Австрия. Екатерина II се съгласява на подялбата, тъй като не може да даде отпор на Прусия и Австрия, намирайки се в момента във война с Турция.

1717 г.

Британия, Франция и Холандия образуват Троен съюз с цел противопоставяне на испанските амбиции в южна Европа. Това е опит за продължаване на договора от 1713 г. в Утрехт. Трите държави са загрижени от факта, че Испания се превръща в суперсила в Европа. В резултат се провежда милитаризация, която предизвиква безредици сред цивилното население.

1493 г.

Христофор Колумб започва пътуването си от Америка до Европа в хода на своето първо плаване.

На тази дата са родени:

1942 г.

Роден е английският джаз и попмузикант и китарист Джон Маклафин. Интересите му се простират от музиката на Бела Барток и Дебюси, до фламенкото и блуса.

1886 г.

Роден е Мариано Латоре - чилийски писател, лауреат на Национална литературна премия на Чили за 1944 г.

1813 г.

Роден е английският филолог Айзък Питман (1813 - 1897). Изобретява система за бързопис в английския език, която носи неговото име.

1809 г.

Роден е Луи Брайл - френски тифлопедагог, създател на азбуката за слепи. Брайл поставя в основите на своето писмо шестточието, включващо две вертикални колонки от по три точки, като чрез 63 комбинации създава символи за буквите от френската азбука, пунктуационни знаци, математическа система и нотопис, в който заема петолинието с т. нар. интервални знаци за означаване на акордите. От 1828 г. работи като учител в Кралския национален институт за слепи в Париж, където преподава география и алгебра. Той създава и прототипа на пособието за писане, познато с името Брайлова плоча, двуредка с брайлови клетки, движеща се по дървена рамка. Появяването на плочата слага началото на нов начин на писане и четене, който променя изцяло живота на слепите. През 1952 г. правителството на Франция решава тленните му останки да бъдат пренесени от Купврей в Пантеона и да бъдат положени редом с тези на великите мъже на нацията. Умира на 6 януари 1852 г. в Париж.

1785 г.

Роден е Якоб Грим (1785 - 1863). Германски филолог и писател. Заедно с брат си Вилхелм Грим са автори на приказки за деца.

1643 г.

Роден е Исак Нютон – английски математик, механик, астроном и физик.

На тази дата умират:

2006 г.

Умира Махтум бин Рашид ал Махтум. Той е министър-председател на Обединените арабски емисрства (ОАЕ).

1961 г.

Умира Томас Стърнз Елиът (1888 - 1965). Англо-американски поет, историк на културата. Подписва се като ТС Елиът или Т. С. Елиът, кавалер на Ордена за заслуги. Автор на "Любовната песен на Дж. Алфред Пръфрок“, "Пустата земя“ и "Четири квартета“ и др.

1960 г.

При автомобилна катастрофа умира Албер Камю (1913 - 1960). Френски философ и писател, есеист, романист, драматург и журналист. Лауреат на Нобелова награда за литература (1957).

1941 г.

Умира френският философ Анри Бергсон (1859 - 1941). Представител на интуитивизма и на "философията на живота". Нобелов лауреат за 1927 г.

1913 г.

Умира Алфред фон Шлифен - германски граф, офицер, генерал-фелдмаршал (1911 г.), военен теоретик.

1902 г.

Умира Свами Вивекананда (псевдоним на Нарендранатх Дат) – индийски мислител хуманист, религиозен реформатор и общественик, един от видните йоги на миналия век.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин - на “The New York Times";

Исторически бюлетин - на “The History Channel";

Исторически бюлетин - на “World of Quotes";

Енциклопедии - LAROUSSE

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.