На тази дата през 1839 година френският фотограф Луи Дагер прави първата снимка на Луната.

Канада и САЩ се договарят за съвместна охрана на Ниагарския водопад – един от най-известните природни туристически обекти в Северна Америка. Годината е 1929-а.


2018 г.

Най-малко 48 са жертвите в Перу, след като автобус пада в пропаст. Трагедията става на Панамериканската магистрала в района Пасамайо.

2016 г.

Правителството на Саудитска Арабия изпълнява смъртните присъди на 47 души, включително тази на Шейх Нимр ал Нимр, виден шиитски духовник и лидер на антиправителствената шиитска опозици. Екзекуцията предизвиква негативни реакции в цял свят от страна на политици, мюсюлмански религиозни фигури и шиити.

2015 г.

Русия достига рекорден добив на петрол през 2014-та година от времето след разпадането на СССР – средно 10.58 барела на ден, 0.7 на сто повече от 2013 година. През 2010 г. Русия изпреварва Саудитска Арабия като износител на международните петролни пазари.

2014 г.

Петметровият астероид 2014 AA се разрушава напълно в атмосферата при падането му в 04.50 по Гринуич в Атлантически океан.

2013 г.

В Русия с президентски указ пределната възраст за пенсиониране на държавните служители се определя на 70 години.

2012 г.

Командващият въоръжените сили на Фиджи Франк Байнимарама отменя военното положение, което е въведено през април 2009 г в страната, след като Апелативният съд на Фиджи обявява преврата от 2006 година за незаконен. Тогава военните налагат тежка цензура на медиите и забраняват публичните събирания.

2012 г.

Вандали обезглавяват статуята на покойния папа Йоан Павел ІІ в италианския град Ричоне (Риционе), провинция Емилия-Романя.

2011 г.

В 20 часа 20 минути 18 секунди по Гринуич северно от Арауко, Чили (38.354S,73.275W) на дълбочина 21 км. е регистрирано земетресение от 7.1 степен по скалата на Рихтер.

2006 г.

Покрив на ледена пързалка в Бавария рухва от дебелата снежна покривка, загиват 15 души, в т.ч. 11 деца.

2001 г.

Сила Калдерон става първата жена-губернатор на Пуерто Рико. Сила Мария Кардерон Серра, родена на 22 септември 1942 г., е седмият губернатор на държавата Пуерто Рико от 2001 до 2005 г. Тя е единствената жена, избирана на тази позиция досега. Преди да стане губернатор, Калдерон заема различни позиции в правителството на Пуерто Рико, включително държавен секретар и началник на администрацията. Тя също така е кмет на Сан Хуан, столицата на държавата.

1980 г.

Президентът на САЩ Джими Картър внася искане до Сената да забави ратифицирането на подписания със СССР договор за съкращаване на въоръженията заради нахлуването на Москва в Афганистан.

1959 г.

Изстреляна е съветската космическа станция "Луна 1" - първата ракета, която достига до Луната. Сондата е първият съд от програмата "Луна", част от дейността на Съветския съюз по изстрелване на междупланетни съдове. Съдът е сферичен, като 5 антени излизат от едното полукълбо. На 3 януари 1959 г. на 113 хиляди километра от земята сондата изпуска 1-килограмов облак натриев газ, което превръща "Луна 1" в първата изкуствена комета. Светещата оранжева опашка помага на учените да проследят движението на апарата.

1956 г.

Във ФРГ са създадени първите отряди на редовната армия – Бундесвер.

Бундесверът включва въоръжени сили и гражданско управление. Негов главнокомандващ в мирно време се явява федералният министър на отбраната. В случай на военни действия командването преминава в ръцете на канцлера на Германия.

1935 г.

В САЩ започва процес срещу Бруно Хауптман – предполагаем похитител и убиец на малолетния син на летеца Чарлз Линберг. Синът на Чарлз Линберг е отвлечен на 1 март 1932 г. в Хоупуел и е заплатен откуп в размер на 50 000 долара за освобождаването му чрез посредничеството на д-р Джон Кондън. Тялото на убитото дете е открито на 12 май 1932 г. и на 19 септември 1934 г. дърводелецът Хаупман е намерен с част от откупа. По време на съдебния процес той е обвинен в убийство и въпреки че пледира невинност до края, Хаупман е екзекутиран на електрическия стол на 3 април 1936 г. Случаят довежда до ускоряване на вземане на конгресна законодателна инициатива относно отвличанията.

1929 г.

Канада и САЩ се договарят за съвместна охрана на Ниагарския водопад – един от най-известните природни туристически обекти в Северна Америка. Водопадът се намира на границата между градовете Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада). Правителствата на САЩ и Канада контролират опазването на заобикалящата територия, по-голямата част от която са паркове от 1885 г. насам.

1929 г.

Поради обвинения в антисъветска дейност е арестуван Лев Троцки.

1905 г.

След шестмесечна обсада японската армия завзема най-важната крепост на руското присъствие в Далечния Изток – Порт Артур.

1882 г.

Американският магнат Джон Рокфелер основава нефтения тръст "Стандарт ойл".

1843 г.

В Дрезден е представена първата постановка на операта на Вагнер "Летящият холандец". Основната тема на операта е спасение чрез любов – основна тема във Вагнеровото оперно творчество по-късно. "Летящият холандец" е пример за това как Вагнер започва да променя конвенционалната опера – вместо да използва отделни песни с ясно различими граници, той създава непрекъсната мелодия с повтарящи се лайтмови ("водещи мотиви"), свързани с героите. Всички лайтмотиви са представени в увертюрата.

1839 г.

Френският фотограф Луи Дагер прави първата снимка на Луната

1788 г.

Джорджия става четвъртият щат на Съединените американски щати.

1635 г.

Кардинал Ришельо основава Френската академия на науките. Тя е обединение на представители на националната култура, наука и политически дейци на Франция. Френската академия има постоянен брой несменяеми членове - "40 безсмъртни". Нейни членове са Ж. Расин, Волтер, Ш. дьо Лафонтен, В. Юго, Л. Пастьор, А. Франс, К. Леви-Строс и други. Нейна основна задача е усъвършенстването на френския език.

1492 г.

Испанската армия на крал Фердинанд и кралица Изабела I превзема Гренада – последната крепост на арабите на Иберийския полуостров. Гранада е мавърска крепост и достига разцвет при династиите Алморавид и Алмохад. През 1238 г. става столица на Кралство Гранада, последно убежище на маврите, които християнската Реконквиста изтласква на юг. Кралство Гранада заема териториите около днешните градове Алмерия, Малага, Хаен и Кадис. Концентрираността на мавърската цивилизация в града Гранада го превръща в център на търговия, индустрия, изкуство и наука. Кралството е превзето от Фердинанд и Изабела ІІ по време на управлението на Боабдил (Мухамед ХІ).

На тази дата са родени:

1920 г.

В Русия е роден Айзък Азимов (1920 - 1992). Американски учен биохимик и писател-фантаст. Един от най-големите майстори в жанра "научна фантастика". Автор е на "Аз, роботът", "Азазел", "Падането на нощта", "Краят на вечността", "Стоманените пещери", "Камъче в небето" и мн. др. Сред най-известните му творби е поредицата за Фондацията, поредиците за Галактическата империя и за Роботите.

На тази дата умират:

2000 г.

Умира Патрик О`Браян - британски писател.

1995 г.

Умира Мохамед Сиад Бар – президент на Сомалия от 1969 до 1991 г.

1917 г.

Умира британският антрополог сър Едуард Тайлър (1832 - 1917). Смятан е за основател на културната антропология. Изучава вярвания и обичаи на съвременни и праисторически племенни култури. Известен е с цялостното изучаване на човешката цивилизация. Автор на "Примитивната култура", "Анимизъм", "Антропология. Въведение в изучаването на човека и цивилизацията" и др.

1892 г.

Умира сър Джордж Бидел Ейри – английски астроном.

1801 г.

Умира Йохан Гаспар Лафатер - швейцарски писател, философ и теолог.

За изготвянето на историческата справка на Агенция "Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия "България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия "Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия "Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща "Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство "Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща "Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство "Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща "Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща "Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща "Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща "Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща "Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство "Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща "Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин - на "The New York Times";

Исторически бюлетин - на "The History Channel";

Исторически бюлетин - на "World of Quotes";

Енциклопедии - LAROUSSE

Исторически архив на Агенция "Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.