Mинистър-председателят на България Николай Денков, по време на решаващата среща на върха на ЕС, на която беше одобрено започването на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС, говори в Talking Europe на France 24. Денков коментира и присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Николай Денков определи решението за започване на преговори с Украйна за членство в ЕС, като "исторически момент".

Българският премиер беше помолен да коментира и важният въпрос за България - премането на страната ни в Шенгенското пространство.

"Постигнахме огромен напредък по отношение на членството ни в Шенген. Имаше различни дискусии, като беше предложено и решение за влизането на България и Румъния в така наречения "въздушен шенген". Но заедно с румънския президент смятаме, че трябва да отидем по-далеч. Главните пречки пред икономиките на България и Румъния, включително и на Австрия, са сухопътните граници. Ние предложихме общо решение и търсим подкрепа за него".

Попитан за предложението на Австрия, страната ни да приема мигранти от Сирия и Афганистан, Денков заяви:

"Ние приемаме и сме съгласни със засилване на защитата по външните граници и повече патрули. Що се отнася до мигрантите австрийското правителство вероятно има предвид системата от Дъблин, според която регистрирани мигранти, трябва да бъдат върнати в страната, от която са влезли за пръв път в ЕС. Това важи за всички членки, не е нещо ново и не виждам нищо специално".

Според Денков има известни притеснения за Шенген след изборите в Нидерландия, но те не биха били пречка, защото "България изпълнява или е в процес на изпълнение на всички препоръки".

По-рано стана ясно, че нидерландското министерство на правосъдието е дало одобрението си България да се присъедини към Шенгенското пространство след продължителна съпротива срещу това решение. Предстои парламента да гласува това решение.