Русия трябва да се оттегли без условия от територията на Украйна в нейните международно признати граници и да понесе отговорност за престъпленията, които е извършила. Това подчерта министър-председателят на България Николай Денков на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски в София, съобщава кореспондент на Укринформ.

"България последователно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме сигурни, че независима и суверенна Украйна е ключът към евроатлантическата сигурност в този регион. Русия трябва да напусне територията на Украйна в нейните международно признати граници без никакви условия и да понесе отговорност за престъпленията, които е извършила“, цитира агенцията думите на Денков.

Той увери, че Украйна заема важно място в приоритетите на България поради историческата, географската, културната и езиковата близост между двете страни. Освен това Украйна е дом на най-голямата българска общност зад граница.

"При това положение страната ни не може да гледа страданието на хиляди хора на няколко хиляди километра от нашата граница... България иска стабилен и дълготраен мир и ще направи всичко необходимо, за да доближи всички ни до него“, увери още Денков.