Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър похвали президента Байдън като "истински патриот“ в неделя, след като последният обяви, че ще "се оттегли“ и няма да се кандидатира за преизбиране, фокусирайки се върху задълженията си в Овалния кабинет през следващите пет до шест месеца, пише The Hill.

"Джо Байдън не само беше велик президент и велик законодателен лидер, но той е наистина невероятно човешко същество. Решението му, разбира се, не беше лесно, но той отново постави своята страна, своята партия и нашето бъдеще на първо място“, заяви Шумър в изявление

"Джо, днес показва, че си истински патриот и велик американец“, подчерта той.

Байдън обяви решението си да не се кандидатира за преизбиране, след като Шумър и лидерът на демократите в Камарата на представителите Хакийм Джефрис (Ню Йорк) и бившият председател Нанси Пелоси  му казаха на отделни срещи, че много депутати от Демократическата партия имат сериозни съмнения относно способността му да победи бившия президент Тръмп през ноември.

Шумър се срещна с Байдън в къщата му на плажа в Рехобот Бийч, Делауеър, на 20 юли и му заяви, че мнозинството сенатори от Демократическата партия не смятат, че той може да спечели преизбирането, според източници, запознати със съобщението, изпратено до президента.

Миналата седмица говорител на Шумър заяви, че лидерът "е предал възгледите на своята група директно на президента Байдън“.

Други демократи аплодираха решението на Байдън да се оттегли от надпреварата, след като множество социологически проучвания показаха, че той губи позиции от Тръмп след катастрофалното му представяне в дебата на 27 юни.

"За повече от 50 години на държавна служба президентът Байдън винаги е поставял страната пред всяка лична грижа или амбиции. Това е просто кой е той“, отбеляза сенатор Джон Хикенлупър в изявление.

"Неговото президентство – и кариера – ще бъдат запомнени заедно с тези на Рузвелт и Джонсън заради своя мащаб и трайно въздействие върху американското общество“, добави сенаторът. "Повече от всичко съм благодарен, че Джо Байдън даде толкова много на тази страна през целия си живот на служба“.

Ново проучване на Detroit Free Press сред вероятни гласоподаватели на Мичиган, публикувано в неделя, показа, че Тръмп е взел преднина от 7 точки пред Байдън в щата, който винаги демократите са считали за част от така наречената Синя стена заедно с Пенсилвания и Уисконсин.

Анкетата, проведена от EPIC-MRA в Лансинг, установи, че Тръмп води Байдън с 49 процента подкрепа срещу 42.