Американската администрация разглежда възможността да обедини исканията за отделяне на допълнително финансиране на Украйна и предоставянето на помощ за Израел, с ъобщава NBC, позовавайки се на свои източници в правителството и Конгреса на САЩ.

Според събеседниците на медията законодателите, които се застъпват за по-нататъшна помощ на Киев, вярват, че този подход ще преодолее съпротивата на противниците на предоставянето на подкрепа на Украйна сред републиканците в Камарата на представителите и Сената на американския законодателен орган. Обяснява се, че на фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток искането за средства за военна помощ на Израел вероятно няма да предизвика сериозни спорове на Капитолийския хълм и ще бъде одобрено.

Белият дом все още оценява политическата целесъобразност на обвързването на помощта за Украйна и Израел, разкрива пред телевизионния канал източник от американската администрация. Той подчерта, че окончателното решение във всеки случай ще остане за Конгреса.

По-рано Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че администрацията на Байдън ще продължи да иска одобрение на искане за допълнително финансиране за Украйна. И че, ако е необходимо, Белият дом ще изпрати на законодателите подобно искане по отношение на Израел.