Основата на демокрацията трепери на фона на нарастващия авторитаризъм по света, според доклад, публикуван в четвъртък, който посочва България като един от центровете на "демократичния растеж“.

Както пише европейската редакция на Politico, "твърдолинейното управление на настоящи и бивши лидери, включително Виктор Орбан в Унгария, Доналд Тръмп в САЩ и Реджеп Тайип Ердоган в Турция, допринесе за спада, наблюдаван през последните няколко години“, според доклада Global State of Democracy 2023 на International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA)

"В Унгария, Полша, Турция, Словакия, Израел и Съединените щати, само за да назовем най-известните примери, ерозията на демократичните норми е създадена от лидери, които твърдят, че говорят от името и с авторитета на хората“, предупреждава новият доклад.

Шестгодишният спад е най-дългият последователен период на влошаване - в който страните с нетни спадове са повече от тези с нетен напредък по редица показатели - откакто през 1975 г. започнаха да се водят записи, казва Сийма Шах, ръководител на отдела за оценка на демокрацията на IDEA.

"Не сме виждали това преди“, казва Шах, "самите основополагащи градивни елементи на демокрацията са застрашени.“

Въздействието на Орбан

Докладът на IDEA базира своя анализ на 173 държави и взема предвид 17 показателя, вариращи от граждански свободи до съдебна независимост до надеждни избори за върховенство на закона, като използва най-новите данни от 2022 г.

Докато Европа "остава най-добре представящият се регион в света“, доминирайки първите 20 позиции по отношение на правата, континентът също така регистрира силни подрегионални вариации в други показатели.

Страните от ЕС Унгария и Полша все още са "най-забележителните примери, илюстриращи ограничената способност на блока да упражнява по-пряко влияние върху (не)демократичната траектория на своите държави-членки“, се казва в доклада.

Лидери като Орбан – който влезе в заглавията, след като се ръкува с руския президент Владимир Путин по-рано този месец – "всъщност са били на власт достатъчно време, за да могат да окажат голямо влияние“, посочва още Шах.

Унгария имаше добре функциониращи институции, но когато Орбан дойде на власт, "той започна наистина да ги отслабва“, отбелязва тя. "И с течение на времето в тези страни, за съжаление, тези спирачки, които съществуваха, бяха износени“.

Полша – която е готова за промяна на политическата посока след резултатите от изборите по-рано този месец, които доведоха до поражение на управляващата дясна партия "Право и справедливост“ – сега може да е на по-положителна траектория.

"Ще изчакаме да видим как това ще се окаже в данните през следващата година“, казва Шах.

Къщата на Курц

За разлика от неотдавнашното представяне на Унгария и Полша, други страни от Централна и Източна Европа — като България, Чехия, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Румъния и Словакия — се превръщат в център на демократичния растеж в Европа поради забележителните пет годишни подобрения, се казва в доклада.

Но в Австрия върховенството на закона и гражданските свободи намаляха след злоупотреби с публични средства, докато свободата на печата и медиите намаля "след усилията на бившия управляващ елит да упражни влияние върху медиите", предупреждава докладът.

"Една от причините да говорим за (Австрия) толкова много е, че обикновено не е в новините. А също и защото е изненадващо“, казва Шах.

Според доклада: "Бившият канцлер Себастиан Курц е замесен в схеми за затваряне на критични медии и закупуване на положително отразяване чрез използване на публични средства чрез Министерството на финансите“.

Изследователите на IDEA са загрижени, но също така виждат известна надежда за бъдещето.

"Притеснително е, но все още е в момент... в който участниците в Австрия могат да предприемат действия – докато в Унгария и Полша това продължава толкова дълго и е станало толкова дълбоко, че ще отнеме много повече, за да се обърне“, коментира още Шах.

Запитана за ролята на ЕС в предотвратяването на връщането на своите членове към авторитаризъм, тя посочва: "Наистина е трудно, ЕС е в много трудна позиция“.

"Те се опитаха да върнат тези страни в съответствие със стандартите на ЕС, което е много похвално“, но напредъкът е бавен и решенията не са "непременно довели до промяната, която ЕС търси“, казва тя.

В Африка и въпреки няколкото преврати в страни като Нигер и Габон има добри новини.

Континентът преживява високи нива на политическо участие и намаляващи нива на корупция, се казва в доклада, като Гамбия и Замбия са начело.