Демографската криза в Япония се ускорява, като броят на гражданите на страната е намалял с повече от 800 000 през изминалата година – повтаряйки подобни тенденции, наблюдавани в други страни от Източна Азия, пише CNN.

Към 1 януари тази година общото население на Япония възлиза на 125,4 милиона, включително японски и чуждестранни жители, според данни, публикувани в сряда от министерството на вътрешните работи на Япония. Броят на чужденците се е увеличил с близо 289 500 спрямо предходната година – значително увеличение от над 10%.

Но броят на жителите на Япония се е свил с 800 523, отбелязвайки 14-ата поредна година на свиване след пика през 2009 г.,  посочват от министерството.

И за първи път всички префектури в страната отбелязаха спад в броя на японските граждани, отбеляза говорител на министерството пред CNN.

Въпреки това, поради нарастването на чуждестранните жители, столицата Токио отбеляза леко увеличение на общото население на всички жители, независимо от националността.

Броят на смъртните случаи през миналата година също достигна нов рекорд с регистрирани 1,56 милиона – двойно повече от ражданията, само 771 801 новородени, според министерството.

Смъртните случаи изпреварват ражданията в Япония повече от десетилетие, което представлява все по-голям проблем за лидерите на третата по големина икономика в света. Сега те са изправени пред нарастващо възрастно население, заедно със свиваща се работна сила за финансиране на пенсии и здравеопазване, тъй като търсенето от страна на застаряващото население нараства.

Населението на Япония е в постоянен спад от икономическия бум през 80-те години на миналия век, с коефициент на раждаемост от 1,3 – далеч под коефициента от 2,1, необходим за поддържане на стабилно население при липса на имиграция.

Страната също има една от най-високите очаквания за продължителност на живота в света; през 2020 г. почти един на всеки 1500 души в Япония е бил на възраст 100 или повече години, според правителствени данни.

Наблизо Китай, Южна Корея, Сингапур и Тайван преживяват подобни кризи, борейки се да насърчат младите хора да имат повече деца, изправени пред нарастващите разходи за живот и социалното недоволство.

Тези тревожни тенденции предизвикаха предупреждение през януари от премиера Фумио Кишида, че Япония е "на ръба да не може да поддържа социалните си функции“.

В опит да запълнят тези пропуски и да балансират населението, японските власти през последните години настояваха за повече чуждестранни жители и работници – не лесна задача в силно хомогенна страна със сравнително ниски нива на имиграция.

През 2018 г. японските законодатели одобриха промяна в политиката, предложена от бившия премиер Шиндзо Абе, която създаде нови категории визи, за да позволи на приблизително 340 000 чуждестранни работници да заемат висококвалифицирани и нископлатени работни места.

И като голяма промяна през 2021 г., японското правителство обяви, че обмисля да позволи на чужденци на определени квалифицирани работни места да останат за неопределено време.

Пандемията от Covid-19 обаче спря голяма част от този напредък, като страната затвори границите си за чужди граждани и наложи блокировки в много префектури.

Доклад от миналата година на базирана в Токио изследователска организация установи, че Япония се нуждае от около четири пъти повече чуждестранни работници от нивата от 2020 г. до 2040 г., за да постигне икономическите цели на правителството. Но, предупреждава, за да направи това, Япония първо трябва да създаде среда, която подкрепя човешките права на работниците мигранти, и да настоява за социална промяна, с която да се насърчи по-добрия прием на чужденците.