Републиканският кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс очерта потенциалния подход на евентуална администрация на Доналд Тръмп за прекратяване на войната в Украйна, заявявайки, че той може да включва създаване на "демилитаризирана зона“ на украинска територия и отказ на Украйна от членството в НАТО, предава "Украинская правда“.

Подходът, който той очертава, би бил драматична промяна в политиката от администрацията на Джо Байдън, която се фокусира върху предоставянето на военна и друга помощ на Украйна.

"Мисля, че това би изглеждало така: Тръмп ще седне и ще каже на руснаците, украинците, европейците: "Вие, момчета, трябва да разберете: как изглежда мирното споразумение?“ И вероятно изглежда като сегашната демаркационна линия между Русия и Украйна, която се превръща в демилитаризирана зона“, заяви Ванс.

Предложената демилитаризирана зона, добави Ванс, ще бъде "силно укрепена, за да попречи на руснаците да нахлуят отново“.

Според кандидата за вицепрезидент на САЩ Украйна, като част от мирния план, ще запази своята независимост в замяна на неутралитет - това означава, че Украйна няма да се присъедини към НАТО или други "съюзнически институции“.

Ванс не уточни кой ще контролира "демилитаризираната зона“, но отбеляза, че сегашната демаркационна линия ще остане, което означава, че Украйна няма да си върне територия, сега окупирана от Русия.

По време на интервюто той също заяви, че Русия "не е трябвало да нахлува“ в Украйна, но че "украинците също имат много проблеми с корупцията“. Ванс нарече "погрешно и пожелателно" мислене да се разглежда войната между Украйна и Русия като битка между доброто и злото, а подкрепата на САЩ за Украйна като "великата хуманитарна мисия на нашето време".

"Има много рискове за нас да останем там и да се опитаме да насърчим украинците да задържат Крим. Въпросът е колко американски живота ще струва това? И ако отговорът е повече от нула, тогава си измивам ръцете“, казва Ванс.

Той също така заяви, че Европа е недофинансирала тази война, докато "американските данъкоплатци са били много щедри към украинците“.

Той твърди, че политиката на администрацията на Байдън е да "хвърля пари за този проблем и да се надява, че украинците могат да постигнат военна победа, която дори самите украинци казват, че не могат да постигнат“, добави Ванс.

"Политиката на Доналд Тръмп е да, бъдете силни, но и умни. Преговаряйте", завърши Ванс.