Западните партньори трябва не само да продължат, но и да увеличат подкрепата си за Украйна, заяви командващият Международните съвместни сили в Ирак и Афганистан, бивш директор на ЦРУ (2011-2012 г.) генерал Дейвид Петреъс. Той заяви това в интервю за LIGA.net, записано в кулоарите на срещата на върха на Ялтенската европейска стратегия (YES).

"Не се съмнявам, че Украйна ще продължи да демонстрира изключителни качества на бойното поле. В развитието на технологиите, в използването на иновативни безпилотни системи. Не само във въздуха и морето, но и на земята. Не се съмнявам в абсолютната решимост на Украйна, нейните военни, нейния народ да продължат войната за независимост, за да гарантират оцеляването си като нация, но изходът от войната, отприщена от Русия, ще зависи от редица различни фактори“, подчерта Петреъс.

Говорейки за това какви са тези фактори, той посочи, че говорим за продължаваща подкрепа от страна на САЩ и Европейския съюз като колективен орган и отделни държави.

"Мисля, че тази подкрепа ще продължи. Плюс – постоянното развитие на технологиите и иновативното им използване. Това зависи от по-нататъшното разширяване на украинския военно-промишлен комплекс. Зависи от това как ще бъдат окомплектовани украинските отбранителни сили. От това дали Украйна ще може да увеличи темпото на набиране, обучение, оборудване, организация, ротация на войници и нови части“, отбеляза Петреъс.

Той подчерта, че по-нататъшното развитие на войната ще зависи от руснаците, от тяхната мобилизация, тяхната подкрепа, от развитието на руските технологии, от руското военно-промишлено производство, което сега е нараснало значително:

"Събитията се развиват в условия, в които Русия има поне 4 пъти повече работна сила от Украйна. Руската икономика може да е 10-12 или повече пъти по-голяма от украинската. Те имат подкрепата на Иран, Китай, Северна Корея. Следователно, западните партньори "трябва не само да продължат, но и да увеличат подкрепата, за да може Украйна да спечели войната за независимост“.

Според Петреъс украинското разузнаване непрекъснато оценява силните и слабите страни на Русия.

"Курската операция показва, че определено е намерено едно слабо място, сигурен съм, че ще има и други“, подчерта той.