Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън е "разтревожен“, че Израел е "предприел действия, които може да са в нарушение на международното право“ по време на конфликта в Ивицата Газа, пише европейската редакция на Politico.

Но въпреки интензивните разпити от британските депутати във вторник Камерън отказа да каже дали е получил официален съвет от правителствени адвокати в тази насока. "Не мога да си спомня всяко едно парче хартия, поставено пред мен“, отбеляза единствено той.

Израел е изправен пред нарастващи критики, докато се опитва да унищожи ХАМАС в отговор на клането в началото на октомври.

По време на напрегнати разговори във вторник, включително с консервативния председател на комисията по външни работи Алиша Кърнс, Камерън беше притиснат дали Израел трябва да пусне вода в Газа. Той отговори, че трябва, но не посочи дали спирането е военно престъпление.

"Аз не съм адвокат“, каза Камерън. "Но моето мнение е, че те трябва да го включат, защото [в] северната част на Газа, конфликтът на практика е приключил там – и затова доставянето на повече вода и електричество в Северна Газа би било много добро нещо, което трябва да направите.“ Седнал до Камерън, висш служител на външното министерство Филип Бартън прие по принцип, че задържането на вода е против международното право.

"Притеснявам ли се, че Израел е предприел действия, които може да са в нарушение на международното право, защото това конкретно помещение е било бомбардирано или каквото и да било? Да, разбира се, че се тревожа за това“, заяви Камерън по-късно относно по-широкия въпрос дали международното право се спазва.

Външният министър и бивш министър-председател на Обединеното кралство – който беше върнат на първа линия в политиката от Риши Сунак миналата година – преди това призова за "устойчиво прекратяване на огъня“ на конфликта в Газа.