Украински войници са открили на фронта съвсем наскоро произведена в Русия ракета "Торнадо-С“, съобщава агенция Bloomberg, като допълва, че находката е сигурен индикатор, че армията на Москва е изчерпала запасите на някои от най-новите си оръжия. Военнопромишленият комплекс на страната е под натиск за бързо производство, за да поддържа интензивността на войната, уверени са в редакцията на медията.

Откриването на ракета с необичайно късна дата на производство е разкрито от снимки, анализирани от украинската неправителствена организация StateWatch и Bloomberg News. Тя е само поредното от поредица доказателства, че руснаците са подложени на натиск да използват ракети, които току-що са свалени от производствените линии, се отбелязва в статията.

Почти 18 месеца след началото на войната в Украйна няма признаци, че войната е към своя край. Руските сили са окопани в окупираните територии, докато контраофанзивата на Украйна има ограничен успех. Това означава, че доставките на боеприпаси и модерни оръжия - включително прецизно управляеми ракети и снаряди - ще останат критични и за двете страни.

 "Руските фирми в областта на отбраната установиха, че се приспособяват към нова реалност, в която често трябва да понижат техническите си показатели и да използват тактики за избягване на санкции“, казва Мария Шагина, експерт по икономически санкции в Международния институт за стратегически изследвания. Това "може да не гарантира най-доброто качество на руските оръжия, но все пак служи на целта на руската армия да предизвика максимален хаос на бойното поле“, обяснява експертът.

Ракетата, открита в Сумска област на Украйна през юни, е от системата за залпов огън "Торнадо-С“. Маркерите на гилзите показват, че снарядът е бил произведен точно месец по-рано - на 19 май. Според StateWatch партидите обикновено преминават през тестове, които продължават няколко месеца, преди бъдат използвани на бойното поле.

Корпусът също така показва, че корпусът е със срок на годност до 12 септември тази година – и според StateWatch това е още една възможна индикация, че руските производители се стремят да "хвърлят“ колкото се може повече ракети на фронтовата линия.

Тъй като устройството не е избухнало, изследователите са успели да видят дънната му платка и други компоненти, които не отговарят на очакваната готова спецификация, твърдят още от StateWatch. Някои части са били запоени ръчно, а компонентите са били произведени от руски и американски компании, включително Altera Corp. и Analog Devices Inc., собственост на Intel Corp.

И двете компании увериха, че не продават в Русия и спазват всички санкции. От компанията Analog по-рано заявиха пред изданието Nikkei, че са положили допълнителни усилия в борбата с неразрешените препродажби, като същевременно отбелязаха, че е изключително трудно да се спрат изцяло такива доставки.

Въпреки че не е известно кога Русия е внесла частите, открити в ракетата, страната изглежда е успя да заобиколи някои от американските и европейските санкции, като внася забранени технологии чрез посредници в трети страни като Обединените арабски емирства и страни от Централна Азия, или премахване на чипове от битовата бяла техника като перални машини.

"Използването на нетрадиционни резервни части със сигурност би свидетелствало за факта, че руснаците трябва да се адаптират към прекъсванията на техните вериги за доставки“ от санкциите и търговските ограничения, обяснява Сидарт Каушал, научен сътрудник по морска сила и военни науки в Royal United Services Institute -  мозъчен тръст, базиран в Лондон.