Руската федерация вероятно ще използва сателитните устройства Starlink на SpaceX на фронтовата територия на Украйна, пише американският портал Defense One, като се позовава на източници.

Според анонимен източник украинските войски за първи път са регистрирали използването на сателитна комуникация от Русия на фронтовата линия преди няколко месеца.

Втори източник е потвърдил използването на Starlink и е добавил, че употребата му изглежда нараства.

Използването на системата Starlink от Русия изостря проблемите, пред които е изправена украинската армия, която вече изпитва остър недостиг на боеприпаси, допълва РБК-Украйна.

Говорителят на Пентагона Джеф Юргенсен е заявил, че американските служители са запознати с докладите, но са отправили въпроси към "нашите украински партньори относно всяка текуща оперативна информация за сателитна комуникационна дейност от този характер".

Defense One отбелязва, че известни руски доброволчески групи, подкрепящи руската инвазия, също показват терминали Starlink, закупени за армейски части.

Много руски компании са обявявили продажба на системите Starlink, включително iMiele.ru и DJIRussia.

На 8 февруари представители на SpaceX са заявили в социалната мрежа Х, че компанията не прави никакъв бизнес с руското правителство или армията.

"Starlink не работи в Русия, което означава, че услугата няма да работи в тази страна. SpaceX никога не е продавала или рекламирала Starlink в Русия, нито е доставяла оборудване на Русия", подчертават от компанията.

Те отбелязват, че ако руски магазини твърдят, че продават Starlink за обслужване в тази страна, те мамят своите клиенти.

Но според източници на РБК-Украйна, руснаците лесно биха могли да закупят системи Starlinks от чужбина и след това да ги върнат обратно, за да ги раздадат на своите войски.

SpaceX не отговаря директно на съобщенията, че руските сили използват услугите на Starlink в Украйна, пише украинската медия.

"Ако SpaceX получи информация, че терминалът Starlink се използва от санкционирана или неупълномощена страна, ние ще проучим твърдението и ще предприемем стъпки за деактивиране на терминала, ако бъде потвърдено“, се казва в изявление на компанията.