Няма прост отговор на руските планиращи бомби. Съюзниците от НАТО все още обсъждат как да им противодействат, като официални лица казват, че украинските атаки с дронове може да са най-добрият вариант.

Докато Западът търси начин да помогне на Украйна да спре опустошителните атаки с планиращи бомби на Русия, официални лица и анализатори посочват, че искането на Киев да използва американски ракети няма да реши проблема и други методи също имат недостатъци, пише Defense One.

ATACMS не е "сребърен куршум"

Боеприпасите, изхвърляни от руски самолети, са евтини, но мощни. Всеки от тях се състои от неуправляема авиационна бомба, от която Русия има много, с комплект за насочване на стойност 30 000 долара, надграден към нея. Някои от тях съдържат достатъчно експлозиви, за да унищожат цели сгради с един удар.

По-рано тази година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия хвърля до 3500 планиращи бомби на месец. Украинските войски посочват тези оръжия като основната причина за настъплението на Русия в Източна Украйна.

В продължение на месеци Украйна иска разрешение от САЩ да използва тактическата ракетна система ATACMS за удари по руски летища, от които се изстрелват планиращи бомби. Украинските парламентаристи оказаха натиск върху американски служители във Вашингтон през май, последван от призива на Зеленски през юли. В края на август украинският министър на отбраната Рустем Умеров представи на американски служители списък с руски летища и други цели в Русия, които Украйна би искала да удари с ATACMS.

Засега САЩ остават невъзмутими. На 4 септември говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че ATACMS е безполезна, тъй като Русия е преместила 90% от своите бомбардировъчни самолети извън обсега.

Служител от страна-членка на НАТО се съгласи, като каза, че остава въпросът кои оръжия са правилните за намаляване на въздействието на планиращите бомби.

Съединените щати, Украйна и техните съюзници продължават да обсъждат начини за противодействие на планиращите бомби, според длъжностното лице.

"Всъщност може би е по-добре да се съсредоточим върху текущите неща, които Украйна прави сега с безпилотни самолети за далечни атаки“, казва служителят.

Говорейки пред репортери на 6 септември след среща с украински официални лица, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също предположи, че ударите с украински дронове са най-доброто решение. Той заяви, че Украйна има "много възможности“ по отношение на дронове за поразяване на цели в Русия.

Остин не изтъкна пряко никакъв друг аргумент, че ATACMS може да бъде полезен за поразяване на командни постове и други цели, които остават в обсега.

Украйна няколко пъти е нанасяла удари с дронове по руски летища, но не е ясно колко ефективни са били ударите.

Джон Хоен, асоцииран политически изследовател в мозъчния тръст RAND, се съгласи, че използването на западни ракети срещу руските летища е малко вероятно да бъде ефективно.

Първо, броят на украинските западни ракети с голям обсег е относително ограничен, казва Хоен. Междувременно Русия разпределя своите самолети така, че всеки самолет изисква ракета. Украйна също може да използва ракети, за да атакува руски писти, които вероятно ще бъдат ремонтирани в рамките на дни или седмици, отбелязва Хьон.

Какво може да помогне на Украйна?

По думите на Хьон, по-добрият подход може да бъде да се изпратят на Украйна по-модерни ракети въздух-въздух със среден обсег или AMRAAM - по-специално вариантът AIM-120D - за сваляне на руски самолети, преди те да могат да пуснат бомбите си.

AIM-120D, който се произвежда само за американската армия и избрани съюзници, има обсег от 160 км. Украйна вече получи няколко AMRAAM. Това обаче изглежда са по-стари варианти като AIM-120B от 90-те години.

САЩ заявиха, че в крайна сметка ще изнесат нови AIM-120 в Украйна. Това вероятно са AIM-120-C8, които са определени като "експортен" вариант, а не AIM-120D, които са предназначени за домашна употреба.

AIM 120-C8, с идентични характеристики с по-стария AIM-120-C-7, има по-къс обсег от AIM-120D. Доставката на тези ракети също ще продължи от три до пет години.

Хьон казва, че предоставянето на Украйна на варианти AIM-120D идва с предизвикателства. Това би дало възможност на потенциалните съюзници на САЩ да разгледат отблизо бойните характеристики на едно от най-модерните оръжия за противовъздушна отбрана в света и също така би намалило броя, който е на разположение на Съединените щати в случай на война с Китай. Свалянето на самолети дълбоко в руска територия също е политически риск, добави той.

"Трябва да се поддържа баланс“, казва Хьон.