Агенцията за противоракетна отбрана към Министерството на отбраната на САЩ одобри проекти за създаване на космически спътници, чиято задача ще бъде следенето на заплахите от хиперзвукови оръжия. Това съобщи в сряда американският седмичник Defense News, отбелязвайки, че е изминал важен етап по пътя на разработването на ново поколение сателитни системи.

Пентагонът смята, че такива са необходими във връзка с ускореното създаване в света, включително в Русия и Китай, на хиперзвукови оръжия, които са много по-опасни и по-малко забележими от конвенционалните балистични ракети. Разработването на нова спътникова система, наречена Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS), трябва да "запълни празнината“ в американската система за противоракетна отбрана. Според Defense News новите спътници ще допълнят сегашните космически кораби, предназначени да проследяват изстрелвания на балистични ракети, но за разлика от тях, те ще бъдат в ниска околоземна орбита.

Разработването на спътници за HBTSS се извършва от американските военно-индустриални компании L3Harris Technologies и Northrop Grumman. През януари 2021 г. те получиха съответно 122 милиона и 155 милиона долара от Пентагона за изпълнението на поставените цели. По данни на Defense News, на 20 декември L3Harris Technologies е завършил разработката на проекта и вече е започнала директно да създава образец на новия спътник. Преди това Northrop Grumman направи същото.

През ноември заместник-командващият Космическите сили на САЩ, генерал-лейтенант Дейвид Томпсън, каза пред вестник Politico, че Пентагонът работи за "определяне на типа сателитна система“, необходима за проследяване на хиперзвукови ракети. Той отбеляза, че все още не е установена точната дата за създаване на такава орбитална група.

САЩ, както и редица други страни, също участват активно в разработването на хиперзвукови оръжия. Миналата седмица те изпитаха хиперзвуковата ракета AGM-183A, която беше планирано да бъде изстреляна от стратегическия бомбардировач B-52. Според представители на ВВС на САЩ тестът е бил неуспешен, причините за това се разследват.

Превод и редакция: Тереза Герова