НАТО възнамерява да предложи на Украйна пакет от помощ за сигурността в хода на годишната среща на върха на Алианса, която ще се проведе във Вашингтон. Предполага се обаче, че той няма да удовлетвори искането на Украйна за членство в НАТО на фона на войната с Русия, отбелязва изданието Defense News.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит поясни, че в допълнение към обявяването на пакета през юли, 32 страни финализират и редица двустранни споразумения в подкрепа на Украйна за срещата на върха, 13 от които вече са сключени.

"Членовете на Алианса ще предложат цял ​​пакет от постижения, които ще служат като мост към членството на Украйна в Алианса. Част от този пакет ще бъде езикът, на който описваме стремежите на Украйна за членство в самата декларация“, подчерта дипломатът по време на. кръгла маса по въпросите за отбраната, проведена в понеделник.

Част от това, допълни Смит, би означавало идентифициране на двустранната подкрепа, предоставяна в момента на Украйна, и поставянето й под командването на НАТО.

"Част от това ще бъде да работим за идентифициране на нови ресурси за нашите приятели в Украйна и да гарантираме, че ще изпратим сигнал до Москва, че НАТО е тук, за да остане“,цитира изданието думите на Смит.

От редакцията припомнят, че по време на посещението на генералния секретар на Алинса Йенс Столтенберг в Киев, което се проведе през април, той увери, че "Украйна ще стане член на НАТО“.

"Работата, която вършим сега, ви поставя на необратим път към членство в НАТО, така че когато му дойде времето, Украйна да може незабавно да стане част от организацията“, подчерта тогава Столтенберг.

Освен това някои отбранителни компании на НАТО се интересуват от съвместно производство на определени военни способности, като например безпилотни системи. Също през май САЩ обявиха пакет от военна помощ за Украйна на стойност два милиарда долара, който като цяло е насочен към подпомагане на Киев да развие своята отбранителна индустриална база.

"Тези средства идват основно от европейски, канадски или американски компании, които търсят възможности за копродукция“, поясни Смит.