В хода на нощната атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу руските военни летища край Воронеж, Борисоглебск и базата "Саваслейка“ са засегнати важни обекти. По данни на изданието Defense Express при атаката вероятно е унищожен склад за гориво за МиГ-31К на разположеното на над 650 километра от границата летище "Саваслейка“. Според редакцията сега "има основателни надежди, че полетите на тези носители на ракети "Кинжал“ ще бъдат затруднени“.

За цялата противовъздушна отбрана на авиобазата "Саваслейка“ отговарят само зенитни оръдия от типа ЗУ-23-2 и картечници. Работата на по-мощни средства не е регистрирана.

В същото време резултатите от ударите показват мощни разрушения. Сателитната служба на НАСА показа силен пожар в зоната за разтоварване и съхранение на горива и смазочни материали.

МиГ-31 използва доста специфично гориво - керосин Т-6. Това е специално тежко термично стабилно гориво, което е предназначено за свръхзвукови полети на големи височини, при които керосинът се нагрява до 100-150 градуса. Формално МиГ-31 може да използва и други горива, например най-често срещания керосин RT, но със съответните ограничения на режимите на полет. Например без свръхзвукови полети на голяма височина изстрелването на X-47 "Кинжал“ е невъзможно.

Керосинът Т-6 в Руската федерация се използва само за МиГ-31 и е уникален вид гориво специално за този вид самолет. В миналото с него е зареждан и МиГ-25, но тази машина отдавна е изведена от въоръжение. Друг такъв вид гориво е Т-8Б, който се използва в Ту-160. Тези горива се произвеждат от определени видове петрол и не във всяка рафинерия.

"Т.е., дори унищожаването на горивните запаси, както и на част от горивната инфраструктура на летището, вече е доста значим резултат. Разбира се, това не означава, че врагът няма да може да премести самолета на друго летище, но във всеки случай това означава допълнителни усложнения за противника“, пише изданието.

"Саваслейка" е летище, на което са базирани не само МиГ-31К, но и МиГ-31БМ, които са прехващачи.

Службата на НАСА регистрира пожари, а не експлозии. Няма данни за поразяване на самолети.