Австралийската армия отписа последните американски танкове M1A1 Abrams на въоръжение, които на теория могат да бъдат прехвърлени в Украйна, пише Defense Express.

"В този случай става дума за извеждане от въоръжение именно на тези машини, за които Украйна по-рано отправи публично искане към Австралия за възможно предаване на украинските въоръжени сили“, се казва в публикацията.

Според австралийското министерство на отбраната в края на юли тази година последният от танковете M1A1 Abrams, които бяха на въоръжение в 2/14-ти лек кавалерийски полк и се намираха в базата в Бризбейн, беше изведен от въоръжение. Те трябва да бъдат заменени с танкове M1A2 SEPv3.

"В началото на 2024 г. австралийската армия имаше на разположение 59 танка от типа M1A1 Abrams, които към този момент вече се смятаха за остарели и за които украинската дипломация отправи второ публично искане за евентуално предаване на въоръжените сили на Украйна. Имаше и публична реакция от страна на австралийското правителство, което всъщност прозвуча като "не“, като се привеждаха едновременно няколко аргумента от организационен характер. Първият от тях беше, че изведените от експлоатация танкове трябва да бъдат прехвърлени на САЩ за ремонт, за да могат едва след това да бъдат прехвърлени на разположение на нашите военни“, се казва в статията.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че САЩ са прехвърлили в Украйна 31 танка M1A1 Abrams, с които разполага един батальон от 47-а механизирана бригада на украинските въоръжени сили. Воините водят отбранителна кампания на запад от руините на Авдеевка. Беше отбелязано, че в продължение на няколко месеца тежки боеве бригадата загуби до осем танка, главно от удари на руски дронове.