Германските крилати ракети с голям обсег Taurus не дават никакви допълнителни предимства в сравнение с англо-френските Storm Shadow/SCALP, това са паралелни разработки. Това заяви главният редактор на Defence Express Олег Катков в украинския телевизионен ефир, коментирайки ситуацията с прехвърлянето на Taurus в Украйна.

"Taurus не дава никакви допълнителни предимства, те просто са се политизирали максимално. Поради политическите дрязги в самата Германия. Taurus е същата тактическа крилата ракета, която е предназначена да поразява същите цели, има практически същия обхват, същата система за насочване, бойна глава на същия принцип на действие със същия размер. Не дава никакви допълнителни предимства спрямо Storm Shadow/SCALP“, обясни Катков.

Той добави, че това са паралелни разработки.

Експертът отбеляза, че ракетите Storm Shadow/SCALP вече са добре познати в украинските ВВС и вече са интегрирани за конкретни носители под формата на Су-24М.

"Ако се вземе решение за прехвърляне на Taurus, тогава има изтекла информация за прихващане на разговори между командващия военновъздушните сили на Бундесвера и той каза, че ако бъде взето решение, ще има още 8 месеца само за възстановяване на тези ракети и след това прехвърлянето им.Понеже са в боеготово състояние 150 единици.Съществува и въпросът с обучението,което може да отнеме месеци,а знаем как немците обичат да преподават възможно най-дълго и задълбочено.Съществува въпросът с обучението не само на пилоти, техници, но и тези, които ще изпълняват летателната мисия на тази ракета... И накрая, въпросът е броят на ракетите. Говори се, че е възможно да се възстановят 50 ракети в две партиди и за 8 месеца", отбеляза Катков. Той отбеляза, че ако Германия не иска да предаде Taurus, това може да бъде разбрано, тъй като за нея Taurus е единственото оръжие с голям обсег, с което разполага.

"150 боеспособни ракети на хартия към лятото на 2023 г. за целия Бундесвер. Няма нищо повече", отбеляза Катков.

"По мое мнение би било по-добре Шолц да насочи парите към производството на Storm Shadow/SCALP. Защото те се произвеждат от същата компания, която произвежда Taurus", заключи той.