"Наистина ли британците имат "допълнителни" фрегати, които са готови да изправят на ВМС на Украйна", на този въпрос отговоря украинската медия Defense Express.

Повод за тяхната публикация са твърденията на командващия ВМС на Украйна контраадмирал Олексий Нейжпапа в интервю за британския телевизионен канал Sky News. "ВМС (на Украйна) са готови да поемат командването на британските фрегати", които се очаква да бъдат изведени от въоръжение в близко бъдеще. 

"Ако не прочетете оригиналния текст на интервюто, може да останете с впечатлението, че британците наистина имат две "допълнителни" фрегати и че тези кораби просто трябва да бъдат изпратени да подкрепят украинския флот. Но проблемът е, че в действителност нещата са по-сложни", пише Defense Express.

Британското министерство на отбраната няма планове да изведе от въоръжение фрегатите Тип 23 (HMS Argyll и HMS Westminster) скоро, дори през следващите години.

Кралският флот има голям недостиг на персонал. И това поставя британската армия пред дилема - когато бъдат въведени новите фрегати от проекта Тип 31, моряците за тях ще трябва да бъдат взети от стари кораби, т.е. същите фрегати от проекта Тип 23. Новите фрегати обаче ще влязат в експлоатация в началото на 2030 г. и едва тогава гореспоменатите кораби HMS Argyll и HMS Westminster ще станат "излишни" за британския флот, пише изданието.

Съответно това все още не е вариантът, който може да осигури бързо подсилване на ВМС на Украйна.