Руснаците са започнали да разполагат акустични системи за откриване на дронове и крилати ракети, които са копие на мерките за противодействие на атаки, прилагани от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За да направят това, руснаците инсталират микрофони и системи за предаване на информация на мобилни комуникационни кули.

Според Defense Express софтуерно-хардуерното решение Zvook, което бе показано на представянето на платформата Brave1, е публично известно. За разгръщането на руския аналог бе съобщено от Сергей "Флаш“ Бескрестнов, специалист в областта на комуникациите и радиоелектронната борба.

Руската система се състои от четири микрофона и система за обработка и предаване на информация. Може да предава данни както чрез мобилни комуникации, така и чрез по-бавен радиоканал. Според анализаторите устройството има RS485 конектор за интерфейс за данни, който може да е необходим за програмиране и настройки на устройството.

"Идеята на акустичните сензори за самолети е да се създаде широка мрежа, която да записва работата на двигателите на самолетите и на базата на метода на триангулацията да определя местоположението на заплахата. Въпреки че такава система има значително по-ниска точност, тя позволява разгръщането на най-плътното поле за откриване на цели на малка височина, което е невъзможно да се създаде с помощта на радари“, обясняват експертите на Defence Express.

Руската федерация реши да разположи тази система на фона на редовни и масирани атаки с украински дронове. Те вече могат да бъдат допълнени от украинските крилати ракети "Паляница“ и западните Storm Shadow и AGM-158 JASSM.