Конфронтацията между украинските противовъздушни дронове и руските разузнавателни БпЛА продължава и военните на Москва се опитват да намерят начини да им противодействат, като дори използват сложна система с автоматизирано избягване.

По данни на Defense Express руснаците са оборудвали разузнавателните си дронове с камери за задно виждане с много широк ъгъл на видимост. Изображението от него се анализира с помощта на т. нар. компютърно зрение. Ако възникне заплаха за обекта, алгоритъмът дава команда за извършване на маневра за избягване.

Така, когато противовъздушен FPV дрон атакува, целта му се премества встрани и избягва атаката. В резултат на това операторът може също да загуби визуален контакт с дрона и следователно ще е необходимо допълнително време за извършване на нова атака. Като се има предвид, че "животът“ на противовъздушния дрон във въздуха не е много дълъг, такова може и да няма, се обяснява в статията.

Нови опити на руснаци забеляза и специалистът Сергей "Флаш“ Бескрестнов. Преди това той обърна внимание на други методи за противодействие, които руснаците използват. По-специално системите за радоелектронна борба, които заглушаваха видеокомуникациите.

"Струва си да се добави, че в Руската федерация всички тези интеграции се извършват доста бързо, тъй като едва в началото на септември руснаците започнаха да се оплакват от нова заплаха. Предлагат и двата метода - малка система за РЕБ и камера за задно виждане, но без следващата логична стъпка за добавяне на машинно зрение към нея. В същото време за Руската федерация въпросът за защитата на нейните разузнавателни БпЛА е не само актуален, но може да включва и относително ценни неща, тъй като те все пак ще представляват само процент от цената на самия разузнавателен дрон. Защото например "Орлан-10“ струва от 100 хиляди долара“, заключиха анализаторите.