Руската компания "Завод Сигнал" патентова своя дрон, който визуално наподобява безпилотния самолет камикадзе Qasef на иранска разработка, използван от йеменските хуси, пише Defense Express.

Патентът предвижда руският "Завод Сигнал" да произвежда този дрон по метода на шприцоване на пластмаса на машина за термопласти, като елементите на тялото са свързани помежду си чрез вибрационна заварка или специално лепило, а след това готовите елементи на дизайнът на дрона трябва да бъде монтиран върху захранващата свързваща тръба и лонжерона на централната равнина с въглеродни влакна.

Заводът "Сигнал" е специализирано предприятие, което се намира в град Уляновск (на брега на река Волга) и което формално е специализирано в производството на възли и агрегати за авиационната и автомобилната индустрия.

В началото на януари 2024 г. се появи информация, че руският "Завод Сигнал" в Уляновск възнамерява да започне собствено производство на дронове, за което ще се привлекат местни ученици и студенти. Типът на дроновете не е обявен.

Самият дрон Qasef въз основа на публично достъпни данни е създаден като модификация на иранския UAV-камикадзе Ababil, началната му маса е 85 км, бойната глава е 30 кг, дължината на фюзелажа е 2,88 метра, размахът на крилата е 3,25 метра, декларираният обхват на полета е до 100 километра.

Всъщност Qasef може да се нарече по-мощен аналог на руския дрон камикадзе "Ланцет", особено по отношение на обхвата на поразяване на целите и мощността на бойната част. Следователно има известна вероятност руснаците да пристъпят към разгръщане на производството на копие на този БпЛА от ирански произход, който преди това е бил на разположение на йеменските хуси.