Руската федерация търси възможности за разширяване на производството на безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие в съоръжения на територията на Китай, които ще носят името "Харпия“, пише изданието Defense Express.

В статията се пояснява, че руското акционерно дружество Ижевски електромеханичен завод "Купол“ е разработило и тествало БпЛА "Харпия-3“ в Китай с участието на местни специалисти. Бойната му глава тежи 50 килограма, а обсегът му на полет е 2000 километра.

Позовавайки се на източници от разузнавателна служба, Reuters допълва, че в началото на годината "Купол“ обяви в доклад за Министерството на отбраната в Москва за възможността за създаване на масово производство на дронове, включително на "Харпия“, в съоръжения в Китай.

Външнополитическото ведомство в Пекин увери, че не знае нищо за подобен проект и продължава да прилага строг контрол върху износа на всякакви БпЛА. Това е "типична позиция на Китай“, макар в последните дни на фронта в Украйна за първи път да се появиха китайски бронирани машини ZFB-05, които имат защита срещу дронове.

Медиите предполагат, че "Харпия-3“ и ранната версия "Харпия-A1“ са копие на иранския Shahed. Според експерти миналата година Русия е успяла да произведе повече от 2500 единици от по-стария модел дрон, докато през годината на производство на "Харпия-3“ е успяла да създава до 200 единици на месец.

Русия обаче може да увеличи производството на безпилотни апарати голям обсег и да ги доведе до ниво от 800 единици на година. И ако унищожаването на производството директно в Руската федерация вече е трудна задача, то спирането на производството в Китай е практически невъзможно.