Руският президент Владимир Путин се срещна с журналисти от водещи световни медии за първи път от февруари 2022 г., където за пореден път отправи заплахи срещу западните държави заради помощта им за Украйна. Той отбеляза, че Руската федерация ще достави ракети с голям обсег на враговете на Запада "в отговор“ на факта, че Украйна получава произведени от Запада ракети с голям обсег и е получила разрешение да обстрелва руска територия със западни оръжия. Анализаторите на Defence Express твърдят, че Путин е имал предвид, че сателитите на Русия могат да получат ракети, за да заплашват Запада.

"Като цяло Кремъл започна да предоставя на сателитите си ракети, които могат да бъдат използвани срещу Запада, всъщност година и половина преди да отправи тази заплаха. И тук имаме предвид, че в началото на февруари 2023 г. Руската федерация прехвърли на Беларус ракети за "Искандер“, които нарушават едновременно две основни международни споразумения“, се казва в материала.

Известно е също, че през 2011 г. Сирия е получила най-малко два брегови ракетни комплекса П-800 "Оникс“ от Русия. Иран също обяви плановете си да получи такива ракети до 2022 г., а Хизбула през октомври 2023 г. реши да намекне като цяло за вероятното наличие на ракети "Оникс“ на свое разположение.

"Съответно вече има основание да се очаква, че самият Кремъл може да изпълни описаната по-горе заплаха на Путин, като прехвърли допълнителни ракети към ракетната система "Искандер“ на режима на Лукашенко или на режима на Башар ал-Асад, като достави допълнителни П-800 "Оникс“. Въпреки това, няма причина да се изключи възможността по-нататъшните събития да поемат по-екстремна траектория и че Иран и Хизбула ще получат желаните "Оникси“ за себе си“, обясняват анализаторите.

В същото време френското издание Opex360 предположи, че Руската федерация може да реализира подобна заплаха по още по-специфичен начин. Например, Москва  може да разположи ракетни оръжия в онази част от либийската територия, която в момента се контролира от войските на фелдмаршал Халифа Хафтар.

"Или - че руснаците може да си спомнят историята с демонстрационния полет на два Ту-160 до Венецуела през декември 2018 г. и ще искат да се "върнат в старите времена“, като буквално повторят такъв полет“, завършва материалът.