САЩ обявиха нова военна помощ за Киев стойност почти осем милиарда долара (7.9 млд. долара (14.17 милиарда лева)), в пакера с военна помощ за Украйна са включени и Joint Standoff Weapon (JSOW). Бомбите JSOW могат да се модифицират в боеприпаси с голям обсег на действие, съобава  Валерий Риабих, военен експерт, директор по развитието на информационно-консултантската компания Defense Express. Той отбеляза, че боеприпасът JSOW може да се използва ефективно срещу цели дълбоко в територията на Русия, пише Espresso.

"Прехвърлянето на JSOW бе обявено за първи път. Това е планираща бомба, предназначена за поразяване на наземни и морски цели на големи разстояния. При изстрелване от голяма височина боеприпасът може да има обсег на поразяване до 130 км. Бомбата може да бъде насочвана към целта с помощта на различни системи за насочване, т.е. в различни варианти. Тя може да бъде инерциална система за насочване, комбинирана със сателит, както и инфрачервена система. Теглото на бомбата достига 450 килограма", обяснява Рябих.

Според военния експерт е важно да се отбележи, че такива бомби представляват комплект, който може да бъде модифициран. САЩ са имали идея да инсталират допълнителен двигател на тези бомби. В този случай бомбата може да прелети на разстояние повече от 500 км.

"Освен това при такива бомби не се използва системата DSMAC. Имаше изявления от страна на Руската федерация, че предаването на такива данни от американците може да означава определени червени линии. Без тези данни тази планираща бомба лесно може да се превърне в ракета с далечен обсег на действие. А това може да стане бързо и в големи количества. JSOW може да бъде ефективно използвана срещу цели дълбоко в Руската федерация", заявява Рябих.

В началото на септември администрацията на Джо Байдън проведе спешни преговори с Конгреса, за да позволи използването на военна помощ за Украйна в размер на 6 млрд. долара преди крайния срок 30 септември. Ако средствата не бъдат преведени дотогава, съществува риск те да бъдат загубени.

Съединените щати са предоставили на Украйна отбранителна помощ на обща стойност 7.9 млрд. долара, включително допълнителна батарея за противовъздушна отбрана Patriot, безпилотни самолети и ракети с далечен обсег на действие.