Руската федерация започна разработването на нова ракета за противотанковата система "Корнет". Руската разработка напомня на украинския противотанков ракетен комплекс "Корсар", пише украинското военно издание Defense Express.

Както отбелязва изданието, наскоро руснаците обявиха разработването на ракета за противотанковия комплекс "Корнет". Новата ракета е с индекс 9М134 и се разработва от Тулското конструкторско бюро по приборостроене.

Според руснаците тази ракета има по-малко тегло и е четири пъти по-малка от стандартната 9М133. Целта на новата ракета е да поразява "средно бронирани, леко бронирани и небронирани превозни средства". В същото време ракетата има тандемна бойна глава за противодействие на експлозивната реактивна броня. Има лазерна система за насочване, като 9M133.

Defense Express обърна внимание на факта, че новата руска разработка прилича на украинския "Корсар“. Украинското оръжие е и по-лека ракета за поразяване на по-малко бронирани цели в сравнение с ПТРК "Стугна“.

Заслужава да се отбележи, че ракетата за "Стугна“ РК-2С е с калибър 130 мм и заедно с изстрелващия контейнер тежи 30 кг. А 107-милиметровият РК-3К за "Корсар“ е два пъти по-лека, но прониква най-малко 550 мм в динамична защита.

При разработването на 9M134 обаче руснаците отидоха по-далеч и разшириха украинската идея. В руската версия на ракетата обявеното тегло е 6,2 кг, включително контейнера, калибърът е намален до 82 мм. Може да пробие броня с дебелина 250 мм. Тези характеристики не са достатъчни за поразяване на танк челно, но са повече от достатъчни за противодействие на бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и MRAP.