САЩ възнамеряват да разположат мрежа от военни бази и летища в Тихия океан в случай на потенциален въоръжен конфликт с Китай, съобщава седмичникът Defence News, като се позовава на началника на щаба на Военновъздушните сили на страната генерал Дейвид Алвин.

По думите му концепцията за разполагане на бази в тихоокеанския регион се нарича Agile Combat Employment (ACE). Според него Вашингтон "напредва“ в подготовката на предните си постове, но трябва да положи повече усилия, за да защити базите от възможни атаки. "Бих се чувствал по-уверен, ако имахме по-силна и по-активна основна защита“, призна той.

Изданието пояснява, че ръководството на ВВС на САЩ се опасява, че в случай на въоръжен конфликт с Китай Пекин може да започне "масирани ракетни атаки“ срещу големи американски военни бази в региона, разположени в Япония и Гуам. Defense News изчислява, че подобни атаки може да причинят сериозни щети на американските сили и дори да осакатят способността им да действат в Тихия океан. Според седмичника новите американски бази в региона може да бъдат разположени на местни граждански летища или в полеви условия. Те ще се управляват от "малки екипи“ от военен персонал, обучен да изпълнява множество задачи, включително зареждане на самолети и осигуряване на тяхната безопасност.

В същото време Алвин отбеляза, че въпреки че "разпръсването“ на бази в региона би предотвратило потенциална ракетна атака срещу тях, подобна мярка няма да може напълно да премахне заплахата. На този фон ВВС, съвместно с други части на американската армия, разработват други начини за подготовка за евентуален сблъсък с Китай.

На 21 август Defense One съобщи, че ВВС на САЩ възнамеряват да проведат учения в Тихоокеанския регион през следващата година, за да тестват разполагането на сили в случай на потенциален конфликт с Китай. Ученията ще се проведат следващото лято и ще продължат 14 дни. Те ще включват подразделения на ВВС на САЩ, базирани в Аляска, Хавай, Гуам и континенталната част на страната.