Унищожаването на подводницата "Ростов на Дон" показва неспособността на Русия да ремонтира своите подводници в Черно море, пише украинското военно издание Defense Express.

Според анализаторите днес руснаците не са в състояние да ремонтират своите подводници в Черно море. Те обръщат внимание на факта, че основният завод за ремонт на подводници в региона е Севастополският морски завод. Освен това дори това предприятие не винаги е било в състояние да извърши такава работа преди - някои подводници трябваше да плават из Европа, за да преминат планирани ремонти в морския завод в Кронщадт.

Според анализатори днес Русия разполага с още три подводници от подобен проект "Варшавянка“ в Черно море: Б-265 "Краснодар“, Б-268 "Великий Новгород“ и Б-271 "Колпино“, както и проект "Палтус“ Б-871 "Алроса“.

Няма как всички тези руски подводници да напуснат Черно море, тъй като Турция затвори пролива Босфора. Затова единствената възможна алтернатива е кораборемонтен завод в Новоросийск, но той никога не се е занимавал с подводници. Освен това дори в залива Новоросийск руснаците държат подводниците в полупотопено състояние. Също така предприятията за строителство и ремонт на кораби в Керч не са подходящи за такива ремонти.

По този начин, отбелязват анализаторите на Defense Express, засега всички тези руски подводници остават без възможност за пълен ремонт, тъй като за това трябва да бъдат вкарани "под удар“ в Севастопол. И това въпреки факта, че и трите подводници от проекта "Варшавянка" работят изключително активно и честотата на техния ремонт и поддръжка е по-висока от стандартите за мирно време.

Във връзка със създалата се ситуация, според анализаторите, "извеждането от строя на четири руски подводници е само въпрос на време“.