Мониторинговият проект DeepState за първи път разкри подробности за боевете в Курска област на Руската федерация, които продължават от сутринта на 6 август.

"Боевете в района на Курск. Ден първи – 6 август. Украинските сили за отбрана освободиха Свердликово, Дарино и Олешня“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Въоръжените сили на Украйна са нанесли удар край Свердликово и Олешня. Първото село е превзето в резултат на битката, а второто - без бой или с минимални усилия.

"На КПП "Суджа“ са обкръжени два взвода на врага. Горнал също е обкръжено. Предните групи достигнаха Гончаровка и покрайнините на Суджа. Боеве и в района на Зелений Шлях, неизвестна интензивност. В Николаево-Дарино опорник на врага успя да удържи първата атака, но не за дълго“, добавят от DeepState.

Отбелязва се, че актуализациите ще се предоставят със закъснения. Освен това, част от информацията може в крайна сметка да се различава от показанията на лицата, пряко замесени в събитията.

Сутринта на 6 август стана известно, че границата с Курска област на Руската федерация е пробита. Украинското военно командване не коментира официално ситуацията.

За няколко дни обаче, споре news pic 2
©
д руските медии, украинските военни са овладели редица населени места, както и газоизмервателната станция "Суджа“. В същото време за първите 24 часа те успяха да пробият две линии укрепления, за изграждането на които Русия изразходва 15 милиарда рубли (над 170 милиона долара) за 2,5 години.

Пентагонът, коментирайки събитията в Курска област на Руската федерация, заяви, че не вижда ескалация в тях. Заместник-председателят на американското министерство на отбраната Сабрина Сингх отбеляза, че действията на Украйна в района на Курск "съвпадат с политиката на САЩ“ относно използването на предоставените оръжия.