Руските войски са превзели още едно населено място в Донецка област – село Прогрес, съобщава украинският военно-аналитичен ресурс DeepState.

Експертите отбелязват, че силите на Москва са обърнали хода на боевете за селото само за 48 часа. Битките на подстъпите към Прогрес са започнали в последните дни на април и всъщност през последните три месеца Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "сравнително успешно“ са отблъсквали руските атаки, въпреки че "имаше случайни загуби на позиции“.

Населеното място е превзето от една от пехотните бригади. Когато руснаците са започнали масирано нападение на 19 юли, почти цялото село е било изоставено. На място е изпратена помощ от механизирана бригада. На 20 юли, поради липса на достатъчен брой пехота, нейните сили е трябвало да се оттеглят. В резултат друга бригада е разгърнала позициите си във фланг.

По-нататъшното напредване на руските войски има две цели. Първата е да се приближат или пресекат трасето Покровск-Костантиновка. Втората – да напреднат западно от Воздвиженка.

"Бойците от Силите за отбрана на Украйна се опитват да направят всичко, така че нито една от целите да не бъде реализирана от противника“, уверяват анализаторите.