Ситуацията в Курска област днес е тежка за Въоръжените сили на Украйна. По-рано руснаците са привикали там 40-50 хиляди военнослужещи и много техника. Сега те са изпратили тези резерви в битка.

"Руснаците вече не докарват резерви в Курска област, те вече ги докарват до линията на бойно съприкосновение. Като цяло това са от 40 до 50 хиляди военнослужещи. Там донесоха и много техника. Това са значителните сили, които са събрали за своите движения. Ситуацията в Курска област е сложна, тъй като сега силите за отбрана имат допълнителна задача да сдържат всички групировки“, заяви Роман Погорели, анализатор и съосновател на проекта DeepState, в ефира на Хромадское радио.

Според него Въоръжените сили на Украйна извършват определена работа в Курска област. Въпреки значителните сили на руснаците, украинските войници унищожават цели руски колони.

 "[Нашите] се бият храбро и до последно. Избиват зъбите на московитите. Това се вижда на видеото, където [руснаците] пълзят в цели колони и тези колони са унищожавани. Но задържането на такова количество изисква много ресурси и усилия“, призна Погорели.

Той добави, че най-тежките боеве се водят сега на западния фланг на териториите, които ВСУ са превзели. Въпреки че има промени и в източния участък на фронта. На запад руснаците са започнали активно да оказва натиск върху Олговка, но все още няма потвърждение, че е превзета. Освен това активни движения на руснаци се извършват в района на селата Новоивановка и Зелени Шлях. Там и в района на Кремневой се регистрират промени в позициите. Погорели добави, че в много райони украинските войници нямат оборудване за радиоелектронна борба (РЕБ).