Според анализаторите от DeepState руските сили са окупирали три населени места в близост до град Мирноград (Донецка област) - Николаевка, Красной Яр, Крутий Яр.

"Напоследък на пръв поглед може да се наблюдава известен спад на активността в района на Гродовка-Новогродовка, но руските сили постоянно се опитват да пробият позициите на Въоръжените сили на Украйна с различна интензивност.

На някои места те наистина са се придържали към оръжието си и не са имали успех, но има райони, в които руснаците са усещали слабост. Много често успехът се изразява в използването на тактика за заобикаляне на мястото, където врагът среща съпротива".

Според анализаторите Николаевка е по същество последното селище преди Мирноград. Ето защо в близко бъдеще големият град вероятно ще преживее опити за оказване на натиск и пробив към южните покрайнини.

"Днес се наблюдава определена тенденция, че руснаците се придържат към позициите си под формата на контролно-пропускателни пунктове и други инженерни и укрепителни съоръжения".

"Някои от тях обаче не са подготвени достатъчно качествено, други са разположени на абсолютно нелепи места, така че основният успех на възпирането лежи на плещите на нашите смели бойци", се посочва в доклада.

Анализаторите на DeepState добавят, че освен пехота и превозни средства, руските сили може да активират артилерия, самолети, минохвъргачки и т.н., за да продължи да напредва.

"Възможно е именно в този район (руснаците) да изтеглят допълнителни сили, за да ги съберат и да надградят вече постигнатия успех".