Руските войски са настъпили в осем населени места в Донбас, а Въоръжените сили на Украйна отблъскват руските части в Харковска област. Това съобщават анализатори от DeepState.

"Противникът е напреднал в Писчани, Евгеневка, Северной, близо до Лозуватски, Макеевка, Новоселовка Перша, Часов Яр, Калиновка“, се казва в съобщението.

"Врагът напредва в Песчаное, Евгеновка, Северное, близо до Лозовачки, Макеевка, Новоселовка Първа, Часов Яр, Калиновка", се посочва в доклада.

В същото време анализаторите съобщават, че ВСУ отблъскват руските части в района на Глубокое.

По данни на Института за изследване на войната (ISW) руски военни кореспонденти твърдят, че ВСУ в Харковска област са извършили контраатаки край Липци и Глубокое, във и край Волчанск и край Тихой.

В Луганска област, според публикуваните карти, на 6 юли руските сили са извършили леко настъпление източно от Песчаное. Също така, според ISW, на 5 и 6 юли руските сили са продължили настъплението си край Синкивка, Петропавловка, Стелмаховка, Невски, Макеевка и Грековка, както и западно от Кременная край Терни и Торск и край Серебрянската гора.

В Донецка област руските сили продължавт нападенията си на североизток от Северск край Белогоровка и на юг от Северск край Виемка.

Също така на 5 и 6 юни руските сили продължиха наземните атаки край Калиновка, Иванивское, Клещеевка и Андреевка. Освен това публикуваните на 6 юли геолокационни кадри показват, че руските сили наскоро са напреднали към югозападната част на Ню Йорк.

Съобщава се също, че на 5 и 6 юли руските сили са провели настъпателни операции западно от Донецк край Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк край Победа, Константиновка, Парасковиевка, Угледар и Водяное.