Руските войски са поели контрола над още две населени места, разположени близо до Авдеевка, съобщават украински анализатори от мониторинговия проект DeepState.

Пояснява се, че става дума за Степное и Северно Донецкое. Те се намират близо до Ласточкино, откъдето преди броени дни бе обявено изтеглянето на частите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

"Противникът е настъпил близо до Орловка, Бердичи и Тоненкое. Освен това е окупирал Степное и Северное“, се казва в текста на анализаторите, които публикуват и актуална бойна карта.

Все още няма официално потвърждение на информацията от военното командване на Киев.

Във вечерната сводка за 26 февруари 2024 година Генералният щаб на ВСУ съобщи, че на фронтовата линия са станали 79 бойни сблъсъци с противника. Руснаците са атакували на Купянско, Лиманско, Бахмутско, Авдеевско, Мариинско и Запорожско направление, а също така са се опитали да щурмуват позициите на украинските войски на левия бряг на река Днепър.

В същото време ръководителят на пресслужбата на оперативно-стратегическата групировка  войски "Хортица“ Иля Евлаш предупреди, че руснаците вече са доста близо до Часов Яр в Донецка област. Според него обаче там са се извършвали и продължават инженерни работи, така че руснаците няма да имат възможност да си направят "лека разходка“.